5.11.2022. 14:46
0
Stalno ste gladni iako puno jedete: Trebali biste promijeniti par navika
Iako je osjećaj gladi prirodni biološki proces, stalno osjećanje potrebe za jelom može dovesti do loših prehrambenih navika i drugih nezdravih životnih navika. Srećom, stalni osjećaj gladi nije nešto što je nemoguće nadvladati.

Ovo su neki od najčešćih uzroka neprestanog osjećaja gladi:

Jedete prebrzo

Brzina kojom jedete definitivno utječe na osjećaj gladi. Ljudi koji brzo jedu često imaju veći apetit od onih koji jedu sporo. Osjećaj gladi dolazi često dolazi nakon brzog obroka jer se želudac nije pravilno proširio tokom obroka. Jedenje polako i žvakanje hrane u potpunosti daje vašem mozgu dovoljno vremena da tijelu pošalje signal da ste puni.

Ne konzumirate dovoljno proteina

Zdrava prehrana koja uključuje proteine bitan je dio kontrole apetita. Konzumiranje odgovarajućih količina proteina pomaže povećati proizvodnju hormona koji signaliziraju da ste puni, a tako se istovremeno i smanjuje količina hormona zbog kojih osjećate glad.

Međutim, konzumiranje proteina ne znači uvijek jesti meso. U svoju prehranu možete dodati proteine u obliku raznih mliječnih proizvoda kao što su mlijeko i jogurt, a postoji mnogo i opcija za dobivanje proteina iz biljnih izvora, poput orašastih plodova i sjemenki.

Ne spavate dovoljno

Pravilno spavanje je jedna od najvažnijih stavki zdravog načina života. Osim što san vašem tijelu i umu pruža prijeko potrebnu energiju, također pomaže jačanju imunološkog sustava, pa čak i smanjuje rizik od kroničnih bolesti. Osim toga, pravilno spavanje pomaže u kontroli apetita jer regulira hormon koji stimulira apetit, ghrelin. Ako ne spavate dovoljno, razina ghrelina bit će viša, što će vas dovesti do toga da češće osjećate glad.

Jedete previše rafiniranih ugljikohidrata

Rafinirani ugljikohidrati su podijeljeni u dvije kategorije: šećeri i žitarice. Jedan od najčešćih oblika rafiniranih ugljikohidrata je bijelo brašno, koje se često nalazi u različitim vrstama hljeba i tjestenine.

Ovi rafinirani ugljikohidrati u osnovi ne sadrže vlakna koja omogućuju vašem tijelu da ih vrlo brzo probavi, što vas dovodi do osjećaja gladi nedugo nakon što ih konzumirate. Rafinirani ugljikohidrati također dovode do brzih fluktuacija šećera u krvi što bi moglo zbuniti vaše tijelo i natjerati ga da misli da je gladno, piše MSN.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.