28.11.2022. 20:01
0
Ovo su navike koje mogu uzrokovati hemoroide
Do 50. godine života oko polovine stanovništva se susrelo s hemoroidima. Svrbež je jedan od simptoma tog problema. Hemoroidi se povezuju s hroničnim zatvorom. Prečestim obavljanjem nužde ili predugim sjedenjem na WC-u. Šta može uzrokovati nakupljanje krvi u žilama u rektumu i izbijanje hemoroida. Donosimo detaljno navike koje mogu uzrokovati hemoroide.

Oni su česti u svim dobnim grupama i pogađaju oba spola. Neki od simptoma su svrbež, bol, nelagoda, poremećaj pražnjenja crijeva i krvarenje. 

Navike koje mogu uzrokovati hemoroide su i dizanje velike težine. Potom, konzumiranje namirnica koje sadrže malo vlakna, jedenje ljute i začinjene hrane, dugo sjedenje i naprezanje tokom pražnjenja crijeva neke su od navika koje uzrokuju hemoroide. 

Važnu ulogu u liječenju igra prehrana. Potrebno je jesti hranu bogatu vlaknima, zeleno voće i povrće i piti vodu. Važno je smanjiti unos masne i pržene hrane. Kao i kafe, koja može usporiti rad crijeva i dovesti do pogoršanja hemoroida.

Ako se stanje pogorša i ne uspijete ništa napraviti promjenom prehrane i kućnim lijekovima, obratite se doktorsku za pomoć.

Hemoroidi su spušteni analni jastučići. Analne jastučiće imamo od rođenja. Oni se nalaze se ispod sluznice analnog kanala dva centrimetra od izlaza. Unutar jastučića je  splet arterija i vena koji je mišićnim i elastičnim niti vezan za  stijenku analnog kanala. Krvnih žila ima mnogo više nego što je potrebno za  prehranu tkiva, što znači da krv tu ima i drugu funkciju. Ta je funkcija punjenje i povećavanje analnih jastučića. Krv ne prolazi kroz tkivo već izravno iz arterija u vene. Vene su specifično građene, s grozdastim proširenjima. Prije se vjerovalo da su takva grozdasta proširenja odgovorna za nastanak hemoroida pa su hemoroidi pogrešno proglašavani proširenim venama.

(A .Balićevac)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.