8.5.2023. 9:50
0
Da li je zdravije jesti bjelance ili žumance?
Jaje je jedan od najčešće konzumiranih izvora proteina širom svijeta. Međutim, postoji rasprava da li je zdravije jesti samo bjelance ili i žumance.

Bjelance i žumance imaju različite nutritivne profile. Bjelance je glavni izvor proteina, dok žumance sadrži masti, vitamine i minerale.

Oba dijela jajeta su važna za naš organizam, ali u različitim količinama.

Kada je u pitanju unos kalorija, jedno srednje jaje sadrži oko 70 kalorija. Bjelance ima samo 17 kalorija, dok žumance ima 54 kalorije.

Stoga, ako želite smanjiti unos kalorija, konzumiranje samo bjelanca može biti dobar izbor.

Međutim, žumance ima svoje prednosti. Ono sadrži važne vitamine i minerale poput vitamina D, vitamina B12, željeza i cinka.

Također, žumance je bogato antioksidansima, poput luteina i zeaksantina. Oni su važni za zdravlje očiju, prenosi Vojvodina uživo.

Postoji i nekoliko zabluda kada je u pitanju unos holesterola kroz jaja. Dok žumance sadrži holesterol, istraživanja su pokazala da unos jaja ne povećava nivo holesterola u krvi kod većine ljudi.

Stručnjaci se slažu da je najbolje konzumirati cijelo jaje umjesto samo bjelanca ili samo žumanca, kako bismo dobili sve njegove nutritivne prednosti.

Naravno, ukoliko želite smanjiti unos kalorija, bjelance može biti dobar izbor.

Uz to, važno je obratiti pažnju na način pripreme jaja. Konzumiranje prženih jaja može povećati unos masti i kalorija. Zato kuhana ili pečena jaja predstavljaju zdraviji izbor.

Ukratko, i bjelance i žumance imaju svoje prednosti. Najbolje je konzumirati cijelo jaje i obratiti pažnju na način pripreme kako bi se dobile sve nutritivne prednosti jajeta.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.