1.6.2023. 9:10
0
Trebamo li vježbati ujutro ili navečer? Stručnjaci misle da imaju odgovor
Neki vole trenirati ujutro, drugima je draže poslijepodne ili navečer. Jeste li se ikad zapitali može li doba dana u kojem vježbate dovesti do boljih rezultata? Naučnici tvrde da može jer naš unutrašmnji tjelesni sat ili cirkadijalni ritam igra ulogu u sagorijevanju tjelesne masti.

Studija, objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, otkrila je da su miševi proizveli više razine enzima koji se koriste za metaboliziranje masti kada su trčali na traci u prva tri sata nakon buđenja.

“Implikacija je da će vaše tijelo, ako redovito vježbate ujutro, vjerojatno biti osjetljivije na razgradnju masti i korištenje iste za energiju”, rekla je za Daily Mail Juleen Zierath, profesorica integrativne fiziologije na Institutu Karolinska u Švedskoj, koja je radila na studiji.

“Drugim riječima, oni koji vježbaju ujutro mogli bi imati bolje rezultate po pitanju gubitka težine. Također, jutarnja tjelovježba zbog svog učinka može spriječiti debljanje”, dodala je, a prenosi Index.




(A.R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.