2.4.2024. 16:33
2
Veliki rizik od zastoja srca povezan sa pušenjem električnih cigareta
FOTO: ilustracija
Nedavna studija sugerira da vape koje sadrže nikotin mogu povećati rizik od zatajenja srca, dodajući prethodnim istraživanjima koja ukazuju na potencijalne kardiovaskularne rizike povezane s vapingom.

Evo ključnih nalaza i uvida iz studije:

Učesnici koji su koristili e-cigarete koje sadrže nikotin imali su 19% veću vjerovatnoću razvoja srčane insuficijencije u odnosu na one koji nisu koristili. Povećani rizik bio je posebno uočljiv kod vrste srčane insuficijencije zvane srčana insuficijencija sa očuvanom frakcijom izbacivanja (HFpEF), koju karakterizira ukrućenje srčanog mišića. Studija, koju je objavio Američki koledž za kardiologiju, pratila je 175.667 učesnika tokom 45 mjeseci, otkrivši 3.242 slučaja zatajenja srca. Čini se da faktori kao što su dob, spol i pušenje cigareta nisu utjecali na uočenu povezanost između vapinga i zatajenja srca, piše Forbes.

Glavni autor Yakubu Bene-Alhasan upozorava na potcjenjivanje potencijalne štete od vapinga, naglašavajući potrebu za daljnjim istraživanjem njegove sigurnosti. Predviđa se da će prevalencija zatajenja srca značajno porasti, naglašavajući hitnost razumijevanja rizika vezanih za vaping.

Iako je vaping relativno nov, istraživanja o njegovim dugoročnim kardiovaskularnim učincima su ograničena, ali rastu. Prethodne studije dale su mješovite rezultate, pri čemu neke ukazuju na nepostojanje direktne veze između vapinga i srčanih bolesti, dok druge ukazuju na potencijalne rizike, posebno uz produženu upotrebu. Utvrđeno je da dugotrajno vaping negativno utječe na funkciju krvnih žila, srčani tlak i performanse vježbanja. Unatoč tome što se oglašavaju kao sigurnija alternativa pušenju, vape i dalje sadrže štetne hemikalije poput nikotina i teških metala, koje mogu predstavljati rizik po zdravlje.

Iako je utjecaj vapinga na srce sve veća zabrinutost, njegovi učinci na zdravlje pluća bolje se razumiju. Vaping je povezan s plućnim bolestima kao što je EVALI (e-cigareta ili vaping, ozljeda pluća povezana s upotrebom proizvoda), što može dovesti do teških respiratornih simptoma i hospitalizacije. Hemikalije koje se nalaze u vape aerosolima, uključujući diacetil, povezane su sa stanjima poput plućne bolesti kokica, dodatno naglašavajući potencijalne rizike povezane s vapingom.

Ukratko, iako kardiovaskularni efekti vapinga zahtijevaju daljnje istraživanje, postojeća istraživanja sugeriraju potencijalne rizike za zdravlje srca, naglašavajući važnost informiranog donošenja odluka i stalnog ispitivanja proizvoda za vaping.

(Aldin B.)

Zdravlje
2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.