2.4.2024. 17:25
0
Nova tehnologija: Hiljade dijabetičara će dobiti vještačke gušterače
Hiljade osoba sa dijabetesom tipa 1 u Engleskoj treba da dobiju revolucionarnu tehnologiju, koja se često naziva i vještački pankreas, kako bi se efikasnije upravljalo njihovim stanjem.

Ovaj inovativni sistem uključuje senzor glukoze ugrađen ispod kože, koji izračunava potrebnu dozu insulina koja se automatski isporučuje putem pumpe, piše BBC.

Počevši od ovog mjeseca, NHS će početi da dopire do odraslih i djece koji bi mogli imati koristi od ove tehnologije. Međutim, NHS vlasti upozoravaju da može proći i do pet godina prije nego što svi kvalifikovani pojedinci imaju pristup njemu, navodeći izazove u pronalaženju adekvatne zalihe uređaja i neophodnost obuke dodatnog osoblja za njihovo korištenje.

Klinička ispitivanja su pokazala značajna poboljšanja u kvaliteti života i smanjenje dugoročnih zdravstvenih komplikacija među pojedincima koji koriste ovaj hibridni sistem zatvorene petlje. Prošle godine, Nacionalni institut za zdravlje i brigu (Nica) podržao je njegovo usvajanje u okviru NHS-a.

Osobe s ovim stanjem nemaju proizvodnju inzulina u pankreasu, što zahtijeva stalno praćenje nivoa glukoze u krvi i redovno davanje insulina putem injekcija ili pumpi.

Nova tehnologija ima za cilj da automatizuje ovaj proces, veoma sličan funkciji pankreasa, iako zahtjeva ručni unos informacija o unosu hrane tokom obroka za tačan rad.

Spriječavajući potencijalno po život opasne fluktuacije nivoa glukoze u krvi i poboljšavajući ukupnu kontrolu šećera u krvi, tehnologija nastoji smanjiti rizik od komplikacija kao što su bolesti srca, oštećenje vida i bolesti bubrega. Škotska je već pokrenula pružanje ove tehnologije, dok se očekuje da će Wales i Sjeverna Irska uskoro slijediti njihov primjer.

Gemma Lavery, učesnica pilot šeme NHS-a i korisnik uređaja, hvali njegov transformativni utjecaj na njen život, ističući njegovu sposobnost da ublaži stres na poslu i stabilizira dijabetes.

Izvršna direktorica Diabetes UK-a Colette Marshall izražava uzbuđenje zbog uvođenja ove tehnologije, nazivajući to "prekretnicom" u upravljanju dijabetesom.

(Aldin B.)

Dijabetes
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.