6.4.2024. 9:35
0
Izbjegavajte ovu lošu naviku: Evo zašto nikad ne treba zaspati ispred TV ekrana
Stručnjak za spavanje Trevor Cooke upozorava da vještačko svjetlo s TV ekrana može da poremeti prirodni ciklus spavanja i budnosti vašeg tijela.

Svjetlost ekrana sprečava vaše tijelo u proizvodnji hormona koji doprinose kvalitetnom snu. Ekrani pametnih telefona i druge elektronike emituju plavu svjetlost koja može da suzbije proizvodnju melatonina u vašem tijelu.

Melatonin je hormon koji stvara epifiza i pomaže u regulaciji cirkadijanog ritma i ciklusa spavanja.

Istraživanja su pokazala da gledanje televizije prije spavanja može da pogorša san.

Jaka svjetla i uzbudljiv sadržaj TV emisija održavaju vaš mozak aktivnim. Zbog toga ne možete da se opustite i kvalitetno spavate. Vjerovatno ćete se buditi noću i ujutro osjećati umorno.

Loš san negativno utječe na rad vašeg mozga. Pamćenje je slabije, kao i raspon pažnje i vještine donošenja odluka.

"Vremenom vam spavanje pred TV-om može otežati učenje, fokusiranje i razumijevanje informacija", kaže Cooke.

Problemi sa spavanjem, osim što stvaraju poteškoće sa zdravljem i normalnim dnevnim funkcionisanjem, često narušavaju i međuljudske odnose.

Kad je čovjek iscrpljen od nespavanja, teško može da provodi kvalitetno vrijeme u društvu drugih ljudi.

"Osim što vam kvari san, spavanje pred televizorom zna da izazove probleme u mišićima i kostima.

Čudni položaji, posebno na sofi, mogu opteretiti mišiće vrata i leđa što dovodi do ukočenosti, bolova, pa čak i hroničnog bola.

Nedostatak odgovarajuće podrške i položaj vaše kičme mogu pogoršati postojeće probleme ili donijeti nove", pojasnio je Trevor.

(Ajdin B.)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.