8.4.2024. 22:05
0
Je li zdravo jesti meso svaki dan?
Dok su veganska i vegetarijanska prehrana postale raširenije, pojavili su se i paleo i keto stilovi života koji uključuju puno mesa. Postoji mnogo oprečnih mišljenja o tome je li meso "zdravo" i je li u redu konzumirati ga svaki dan, piše Delish.

"Zdravo je pojam s različitim značenjima ovisno o tome koga pitate", rekla je Rosemary Trout, programska direktorica kulinarskih umjetnosti i nauke o hrani na Sveučilištu Drexel.

Meso je izvrstan izvor proteina koji sadrži sve esencijalne aminokiseline, a sadrži i hranjive tvari poput vitamina B12, željeza i cinka. "Proteini u životinjskom mesu apsorbiraju se i asimiliraju učinkovito u usporedbi s drugim izvorima, poput biljnih proteina", pojasnila je Trout.

I dalje možete dobiti sve aminokiseline putem biljne hrane, ali ćete morati jesti dodatne proteine, kao što je riža s grahom.

"Osim proteina i hranjivih tvari, meso ima i masnoće i holesterol, a to se razlikuje od vrste do vrste. Previše masnoće može uzrokovati debljanje, što može uzrokovati metaboličke poremećaje, a utječe i na trigliceride i kolesterol u krvi", kazala je Trout.

Koje je meso zdravo?

Osim toga, neko meso, poput svinjetine i delikatesnog mesa, može se visoko obraditi. "Meso kojemu su dodani sastojci poput soli, šećera, nitrata ili dodane masti jer je dio suhomesnatog, pretpakiranog ili smrznutog obroka, i dalje donosi proteine, ali ćete, također, dobiti druge sastojke koji možda nisu dobri na dnevnoj bazi", opomenula je stručnjakinja.

U sistemu za ocjenjivanje hrane na temelju načina na koji je obrađena (NOVA), postoji četiri skupine, od neobrađenih i minimalno prerađenih do ultra-prerađenih. Meso poput odreska i peradi smatraju se skupinom jedan, dok su slanina, junetina i suhomesnati proizvodi dio skupine tri i smatraju se prerađenima. Pripremljeni proizvodi poput hamburgera, hrenovki i pilećih medaljona smatraju se ultra-prerađenim.

Preporučeni dnevni unos je 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Ovo je minimalna količina koju bi ljudi trebali konzumirati i varirat će ovisno o drugim čimbenicima poput razine aktivnosti i slično.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.