13.4.2024. 15:34
0
Nutricionistica tvrdi da ove namirnice nikada ne kupuje
FOTO: unsplash/ilustracija
Susie Burell jedna je od vodećih australskih nutricionistica koja želi učiniti zdravu hranu dostupnom svima. Kaže kako postoje određene namirnice koje čine više štete nego koristi ako se ne konzumiraju umjereno, zbog čega ih izbjegava u trgovini.

“Jedna od rijetkih namirnica u trgovinama koje vjerojatno sadrže transmasti su pekarski kolači i muffini. U njima se vjerojatno nalazi margarin, a često sadrže i mnoštvo bojila, aditiva i prerađenih sastojaka”, rekla je.

Također izbjegava pileće medaljone i druga polugotova jela koja se moraju pripremiti prženjem ili pečenjem. Kloni se i prerađenog mesa.

“To je hrana koja se povezuje s rizikom od razvoja raka crijeva, a ne kupujem ni nudle pune soli i natrijevog glutamata (MSG). Nije problem u rezancima, već u paketićima sa začinima”, pojasnila je.

Na njezinu popisu zabranjenih namirnica su i bezalkoholna pića sa šećerom i umjetnim bojilima.

“Takva su pića usko povezana s debljanjem kod djece i odraslih. Jedna limenka od 375 mililitara pića može sadržavati čak devet žlica šećera, a sve varijante su jednako loše”, upozorila je.

Što se tiče namaza od orašastih plodova, kaže da je važno provjeriti deklaraciju jer ponekad sadrže više ulja i šećera nego što sadrže orašastih plodova.

“Ako kod kuće imate blender ili multipraktik, možete napraviti vlastite namaze i pratiti što ide u njih”, poručila je.

Zdravlje
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.