28.7.2020. 12:20
Prijeti li direktor Adem Zalihić uposlenicima Hitne pomoći otkazima? Iz Hitne poručuju: Takve poruke su već predmet istražnih radnji, direktor ne prijeti nikome!
Na adresu redakcije portala Source, u proteklom peridu stiglo je nekoliko anonimnih pisama u kojima se izražava ogorčenost prema radu direktora ove Ustanove Adema Zalihića.

Tačnije, kako se navodi u pismima direktor Zalihić svojim uposlenicima konstantno prijeti otkazima.

Jedno takvo pismo koje je stiglo na adresu našeg portala prenosimo u cijelosti:

"Pozdrav, od treće smjene Hitne Pomoći u Sarajevu. Direktor je podijelio preko 30 predotkaza, stanje je alarmantno. Izloženi smo teroru i svakodnevnom mobingu. Molimo Vas da nam pomognete. Državne instance su totalno zakazale, jedino se još pouzdamo u vas medije. Ne možemo da podnesemo ovoliki pritisak. Svakodnevno gledamo krv i smrti u oči, ali ovo sa direktorom je prešlo svaku granicu. Čovjek po cijele dane prijeti svima, i ponaša se kao pravi munafik. U hitnoj vlada opšti Užas!"

Kako bi provjerili ove navode, pokušali smo telefonski kontaktirati Zalihića, ali se on nije odgovarao na naše pozive.

Radi što objektivnijeg informisanja javnosti, na mail adresu Hitne pomoći u Sarajevu, poslali smo nekoliko pitanja koja su u vezi sa ovim slučajem:

1. Da li je istina da direktor Hitne pomoći Sarajevo, Adem Zalihić, konstantno prijeti otkazima pojedinim uposlenicima?

2. Da li je po povratku iz Novog Pazara podijelio više disciplinskih prijava protiv brojnih kolegica i kolega gdje se navodno terete: “Da su tokom mjeseca aprila, maja i juna 2020. godine u toku u toku i mimo radnog vremena putem aplikacije e-Covid vršili pristupi obradu ličnih i medicinskih podataka osoba koje nisu tražile ni koristile medicinske usluge medicinsko-terenskih ekipa Zavoda"?

3. Da li ste svjesni da loši međuljudski odnosi u toj Ustanovi, direktno idu na štetu građana KS?


Na odgovore nismo dugo čekali:


1. Direktor JU ZHMP KS ne prijeti,  niti je prijetio bilo kome otkazom, budući da otkazi  nisu u direktorovoj ruci da bi nekome mogao prijetiti istim. Otkazi su regulisani zakonskim aktima, te će se u skladu sa zakonom i postupati.

2. Istina je da je pokrenuta procedura oko uspostavljanja činjeničnog stanja i evl. zloupotrebe podataka kada je u pitanju pristup ličnim podacima pacijenata i uposlenika sa određenih ličnih profila. Stoga je od vlasnika tih profila zatraženo da se o tome izjasne,  a što je i naša zakonska obaveza kao poslodavca.

3. Apsolutno smo svjesni, da loši međuljudski odnosi direktno idu na štetu građana KS, te stoga pokušavamo  spriječiti one koji to žele da se dogodi u našoj  Ustanovi, šaljući anonimne poruke mnogim medijima, a što je već predmet nekih istržnih radnji kao i uloga pojedinih medija u svemu tome.



Podsjetimo, Zalihić je nedavno sa nekoliko svojih kolega boravio u Novom Pazaru, kako bi pomagao u borbi protiv Covida 19. Kako su prenijeli bh. mediji, tokom boravka na jednom ručku, susreo se i sa Muamerom Zukorlićem.



Novinar: Admir Oručević

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana