18.9.2020. 11:22
Ministar Alikadić ponovo odgovara MRD: Dvije plate su isplatili iz granta KS, to se vidi u izvještaju koji su nam dostavili iz Muzeja
Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo reagovalo je nakon informacija Muzeja ratnog djetinjstva koji su naveli kako nisu dobili niti jednu KM sredstava, iako je predviđeno Nacrtom budžeta 50.000 KM.

Na navode ministra Alikadića odgovorili su iz Muzeja ratnog djetinstva, te su u novom saopćenju istakli kako negiraju navode koje je Ministarstvo kulture i sporta KS objavilo na svojoj Facebook stranici.

- Nije tačno da Muzej ratnog djetinjstva nije opravdao utrošak sredstava za prošlu godinu. Muzej ratnog djetinjstva je opravdao utrošak sredstava, o čemu postoje dokazi, a nikad nijedna marka kantonalnog ili drugog budžetskog novca nije trošena za plate direktora ili izvršne direktorice Muzeja. Na objavljenoj slici nije nikakva "platna lista" kako je navedeno, već planirani godišnji budžet koji je dostavljen Ministarstvu. U njemu se nalaze planirane BRUTO, a ne NETO plate. To znači da nema govora o platama od 5.000+ KM kako je predstavljeno. U Muzeju ratnog djetinjstva nikad nije isplaćena pojedinačna mjesečna plata od preko 3.000 KM. Prosječna plata u Muzeju ratnog djetinjstva je oko 1.800 KM. Muzej ratnog djetinjstva zapošljava isključivo visokoobrazovan i stručan kadar i sretni smo da našem osoblju možemo ponuditi dobre uslove za rad, naveli su iz muzeja.

Nakon današnjeg razgovora sa direktorom MRD Jasminkom Halilovićem, koji možete poslušati na ovom linku, na mail adresu Ministra kulture i sporta KS Kenana Alikadića, poslali smo sljedeća pitanja:

1. Zbog čega niste dodijelili novčana sredstva MRD, kada je kako navode iz Muzeja, nacrtom budžeta KS, predviđeno 50.000 KM za ovu ustanovu?

2. Kome će biti dodjeljena ta sredstva i po kojem kriteriju?

3. Da li ste tačno upoznati sa visinom plata u MRD, tačnije da li se njihove plate finasiraju iz budžeta ili  međunarodnih izvora, kako su naveli?

4. Kako komentarišete tužbu koju iz MRD spremaju protiv Vas?

Nedugo zatim, dobili smo odgovore na naša pitanja: 

1. Nije tačno da je predviđeno 50.000 KM. U budžetu postoji zbirna pozicija za sve projekte kulture i sporta. To što je neko bio ranije na budžetskoj poziciji ne znači da će sredstva dobiti ako ih ne opravda u skladu sa zakonom.

2. Obzirom da ne postoje namjenska sredstva za Muzej tako ona sad da ne mogu biti dodijeljena nekom drugom. Radi se o zbirnom iznosu od 4 miliona za projekte kulture.

3. U prilogu Vam šaljem dio izvještaja koji su nam dostavili iz Muzeja. U zadnjoj koloni se vidi iz kojeg izvora se isplaćuju plate i kako se tačno trošilo sredstva dobijena od Vlade KS. Dakle, dvije plate su isplaćivane iz granta KS.

No description available.

4. Drago mi je što ću dobiti priliku da dokažem sve svoje tvrdnje. Prijetnje tužbama me svakako neće spriječiti u doslijednom primjenjivanju zakona i propisa.



(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana