10.11.2020. 10:30
"Dobijala sam prijetnje smrću, pacijetni ne biraju načine kako da nas napadnu, potrebno nam je obezbjeđenje"
Svaki dan u BiH je sve više novozaraženih koronavirusom. Iz dana u dan vrši se veliki broj testiranja. Građani negoduju zbog dužine čekanja na testiranje, kao i dužine čekanja na rezultate testova.

Verbalni sukobi na relaciji između pacijenata i zdravstvenih radnika su svakodnevnica. Treba razumjeti i jedne i druge. Pacijente koje je muka natjerala da stanu u duge redove, ali i zdravstvene radnike koji ulažu velike napore da makar malo olakšaju svojim pacijentima.

Kolaps zdravstvenog sistema koji bi mogao nastupiti, ako već nije, napraviti će još veće probleme. Sa ovom konstatacijom složila se i naša sagovrnica (identitet poznat redakciji portala),koja svaki dan prolazi kroz ovu priču. Tačnije, ona je uposlenica jednog Doma zdravlja u Sarajevu. Za naš portal je pristala odgovoriti na nekoliko pitanja u vezi sa trenutnom situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa.


Koliki je izazov biti zdravstveni radnik u BiH danas u toku pandemije? 

Veliki izazov i veliko zadovoljstvo je za mene, jer volim ovaj posao,uživam u tome da pomažem bolesnicima, posebno u doba pandemije gdje je pacijentu dovoljan osmijeh i lijepa riječ da prevazišao bar strah od cjelukupne situacije.


Kako biste ocijenili naš zdravstveni sistem, da li je već doživio kolaps kako se u medijima predstavlja?

Zdravstveni sistem je pred kolapsom, gubimo snagu, previše naših kolega je zaraženo iz dana u dan je sve teže. Naš organizam trpi, na kraju radnog veremena smo iscrpljeni, jer nismo jeli, pili, koristili toalet, dešava se i dehidracija, odjela i sva ostala zaštitna oprema nas iscrpljuje.

Šta Vam najteže pada, možda nedostatak kadra, nerazumijevanje pacijenata prema radu zdravstvenih radnika ili...?

Zaista imamo nedostatak kadra,ali najteže mi pada nerazumjevanje od strane pacijenata, svi smo u lošoj poziciji i zaista bi trebali jedni druge da razumijemo i podržavamo. Mi smo svaki dan izloženi napadu pacijenata ,došli smo u fazu da nam na svim punktovima treba obezbjeđenje, jer oni ne biraju načine i sredstva kako da nas napadnu. Ja sam čak u zadnjih nekoliko dana imala prijetnje smrću. Dešavalo mi se da dolazim kući uplakana, jer se prije svega nagledamo teških pacijenata, dajemo svoj maksimum da  im pomognemo i mi smo svi u strahu jer i mi kući imamo djecu i roditelje, ali ipak smo tu i trudimo se ostati normalni i pomoći svakom pojedincu.


Postoji li mobing od strane nadređenih prema zdravstvenim radnicima i u kojoj mjeri je on izražen?


Mobing od strane naših nadređenih zaista ne postoji, imaju razumjevanja, trude se obezbjediti normalne uslove za rad, koliko je to moguće ovoj situaciji.

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana