13.4.2021. 13:02
"Zbog prijetnji koje sam dobio, ne znam da li bih smio prošetati Sarajevom i pojesti ćevape u 'Želji'"
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić prije nekoliko dana, uputio je Gradu Sarajevu i njegovoj Opštini Stari Grad zahtjev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u ulici Ferhadija kojima se srpski narod karakteriše kao "zločinački i agresorski" i kojima se podstiče mržnja prema Srbima.

U Ćosićevom zahtjevu od nadležnih institucija zatraženo je uklanjanje table na Gradskoj vijećnici u opštini na kojoj se nalazi natpis: "Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26. 08.1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku bibilioteku BiH. U plamenu je nestalo više od dva miliona knjiga, časopisa, dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite."

Zatraženo je uklanjanje table u ulici Ferhadija u opštini Stari Grad (bivša ulica Vase Miskina), na kojoj je napisano: "Na ovom su mjestu srpski zločinci 27. 05. 1992. godine ubili 26 građana Sarajeva."

U obrazloženju je navedeno da tekstovi ovog sadržaja na obje postavljene ploče srpski narod kategorišu kao zločinački, agresorski, genocidan i na taj način se izaziva i podstiče mržnja prema srpskom narodu i vrijeđaju nacionalna osjećanja srpskog naroda u BiH.

Podsjetimo nakon njegovog zahtjeva oglasio se načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, kao i novizabrana gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

"Za vrijeme gradske administracije na čijem sam čelu neće biti promjene ploča", poručila je nova gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, a isto mišljenje dijeli i načelnik općine Stari Grad kojem je također zahtjev upućen. 

Bio je ovo povod da danas posjetimo Istočno Sarajevo, kako bi porazgovarali sa njegovim gradonačelnikom o zahtjevima koji su izazvali burne reakcije cjelokupne javnosti.

Razgovor pogledajte u priloženom videu.


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana