15.4.2021. 11:55
"Svako ima pravo da crta, pa nek' nacrta, bujrum. I da je bude najgore, mi smo tu, nemamo druge države, moramo je braniti"
Na današnji dan prije 29 godina, formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Osnovana je 15. aprila 1992. godine i taj datum se obilježava kao Dan armije RBiH.

Nastala je od jedinica Teritorijalne odbrane i dobrovoljaca koji su se odlučili suprotstaviti zločinačkom pohodu JNA i srpske vojske na našu domovinu, koji su, samo u prvim danima agresije, ubili, odveli u logore, silovali, mučili, protjerali iz svojih domova na desetine hiljada Bošnjaka i Hrvata.

Formiranjem Armije počeo je organiziran otpor agresoru. Tokom skoro četverogodišnje agresije za odbranu domovine, život su dali najbolji sinovi naše zemlje.

O ovom historijskom danu razgovrali smo sa bivšim komadantom, za mnoge i narodnim herojem Naserom Orićem.

Tokom razgovora, pitali smo ga kako gleda na priče o dokumentu koji govori o podjeli BiH, a za kojim traga čitav Balkan. Podjestimo, riječ dokumentu pod imenom 'Non-paper' koji je navodno u Brisel poslao slovenski premijer Janez Janša.


Razgovor sa Naserom Orićem poslušajete u priloženom videu.


Novinar: Admir Oručević

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana