7.6.2022. 10:04
GDJE SU PARE: Dok cijene goriva rastu, do sada je prikupljeno 4 milijarde od akciza, a izgrađeno 100 km autoputa. Za te pare mogli smo završiti cijeli koridor 5c
JP Autoceste FBiH su nedavno objavile tender za izgradnju tunela Hranjen - Faza I - nastavak LOT 1 (iskop i izrada primarne podgrade glavne i servisne tunelske cijevi), kao i početak radova LOT 2 (ugradnja dijela sekundarne tunelske obloge). Iz ovog preduzeća ističu da je projekat itekako važan za BPK Goražde, kao i za kvalitetno povezivanje sa Sarajevom i ostatkom zemlje.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora iznosi 32.500.000 KM, bez PDV-a u KM, a rok za otvaranje ponuda je 30. 6. 2022. Aida Obuća, premijerka BPK-a, nedavno je izjavila da je objava tendera potvrda da pomenuti projekat neće doći u pitanje.

- Nadamo se da će sve proći bez problema jer je i naš interes da se što prije izabere firma koja će nastaviti s radovima prema planiranoj dinamici koju je utvrdio JP Autoceste FBiH, istakla je Obuća.

Direktor JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder potvrdio je da je izvođač radova sanirao dio propusta, te da je kvalitet izvedenih radova znatno bolji. Ovo preduzeće je u februaru potpisalo aneks ugovora sa izvođačem kako bi radovi bili dovršeni na iskopanom dijelu tunela i bez dodatnih finansijskih sredstava.

- Nova uprava Autocesta FBiH i federalna Vlada preduzele su aktivnosti i pripreme u pozitivnom pravcu u vezi s nastavkom i završetkom izgradnje tunela Hranjen, odnosno najvažnijeg objekta u okviru izgradnje brze ceste kao strateškog punog pravca za približavanje Sarajeva i Goražda, kaže Elmedin Voloder, direktor ACFBiH, prenosi Oslobođenje.

Kako kažu u ACFBiH, procijenjena vrijednost sada premašuje 200 miliona maraka za završetak tunela, jer su, napominju, posebno cijene materijala značajno porasle, a i dalje rastu od izbijanja rata u Ukrajini. 

U razgovoru za Source portal, profesor Građevisnkog fakulteta u Sarajevu Mehmed Bublin govorio je i o ovoj temi.

"Sada se traže nova sredststva da se tunel Hranjen napravi. Tri puta su do sada govorili da nemaju sredstava. Najodgovornija je Federacija zbog čega se tako kapitalni projekat našao u problemu. Ukoliko bi se izgradio, taj tunel bi nam omogućio da za 50 minuta stignemo od Sarajeva do Goražda. Akcize smo donijeli da gradimo puteve i do sada je na taj način prikupljeno 4 milijarde maraka. Za te pare do sada smo mogli završiti koridor 5c, kao i ovaj koridor prema od Goražda prema Bihaću kao brzu cestu. Gdje su sada te pare, a plus što smo prije toga plaćali deset feninga za ceste i što kroz registraciju plaćamo sa putnu infrastrukturu. Dok cijene goriva rastu", govori Bublin.

Dodaje da je izgradnja koridora 5c u prošlosti itekako bila povezana sa politikom.


"Politiku ne interesuje razvoj. Kada ste čuli da političari govore o razvoju. 2000. je Bičakćić je položio kamen temeljac i do sada smo napravili 100 km autoputa, dok je Hrvatska za taj period napravila oko 1000 km"ističe naš sagovornik.

Opstruiranja iz RS-a

"Oni opstruiraju sve. Rade sada na dijelu prema Prijedoru, prema Banja luci je urađen autoput, do Gradiške su došli i stali jer nema mosta na Savi. Opstuiraju onaj dio od Doboja do Svilaja. Nepostojanje strategije i umješanost politike nas je dovela u ovu situaciju. Postoji i projekat brze ceste do Travnika, ali nikada se nije počelo sa gradnjom. Sve se vrti oko predizborne priče. Jedina nada je što sz EU i Njemačka su najavile da će pomoći BiH određenim investicijama. Kada će se to desiti, to niko ne zna", zaključio je Bublin.

 

(Admir O.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana