4.7.2022. 12:36
Cenić o Dragičeviću i protestima: Davor nije poželjan kao organizator, jer je bio u vojsci RS-a! Pa ako ćemo tako, svima koji su nosili pušku treba zabraniti da prelaze entitetsku granicu
Inflacija je zahvatila cijeli svijet. Globalna poskupljenja čiji se uzorci mogu tražiti prije svega u ratnom sukobu u Ukrajini, a prethodno i pandemiji koronavirusa, izazivaju veliko nezadovoljstvo kod ljudi.

Cijene goriva skaču u nebo, a pogotovo to na svojoj koži osjete građani naše zemlje, koji u dodatno nepovoljnom političkom i ekonomskom ambijentu, snose velike posljedice loših odluka ljudi na vlasti.

Rast cijena goriva linarno povlači i rast cijena osnovnih životnih namirnica. Postavlja se pitanje kako i zbog čega su cijene naftnih derivata u BiH i dalje u porastu, ako cijena barela u svijetu nikada nije bila jeftinija.

"Pratim cijenu goriva na berzi iz minute u minut. Sve zavisi kada je ko od distributera kupio gorivo i šta bi u slučaju smanjenja cijena, mogao da uradi sa tim zalihama. Da su ukinuli akcize , svaki od distributera bi UIO morao da dostaviti popis, a postavlja se pitanje šta bi se desilo sa onima koji su već platili sve te dadžibne i akcize, ko bi im to nadoknadio?! Zato sam isticala da  ne mogu preko noći da se ukinu akcize i da dođe do smanjenja cijena goriva. Sve zavisi ko je gdje i kada nabavljao gorivo", govori za Source ekonomska analitičarka Svetlana Cenić i dodaje: Kakva smo nacija, mi ćemo se radije odreći mesa i hrane, samo da se odreknemo goriva. 

U RS-u prevoznici obustavili prevoz roba

Danas u prevoznici u RS-u zbog visokih cijena goriva zaustavili prevoz  roba.

"Tu je jedno od brzih rješenja da se interveniše po pitanju carine, ali šta ćemo opet sa onima  koji su platili carinu", ističe Cenić.


Najavljeni protesti

Umjesto da svojim potezima političari vode ovu zemlju kroz krizu u kojoj se nalazi, oni je samo još više uvlače u nju, zanemarujući tako osnovne životne potrebe njenih građana. Zbog novonastale situacije, za srijedu najavljeni masovni protesti u više gradova BiH. O ovoj temi pisali smo ranije, tekst možete pročitati ovdje.

Ko stoji iza organizacije najavljenih protesta ostaje upitno. Na stranici je navedeno da nijedna politička partija nije organizator, kao ni Davor Dragičević, čije se ime proteklih dana spominjalo u tom kontekstu.

- S obzirom da botovi nastavljaju sa svojim spinovima, dužni smo se oglasiti po pitanju tih neistina i laži.

Prvo smo bili ruska teroristička stranica, zatim optužuju sve nas da pozivamo na rušenje države kao i njenih institucija, Zatim su rekli kako smo tu da palimo i uništavamo kao i 2014. 
Onda nas žele povezati sa raznim strankama, od SDP-a, NiP-a, zatim da smo Dodikovi kako bi izazvali nerede u Sarajevu i slično a sad smo po njihovom i igrači Davora Dragičevića koji ciljano žele proteste pred Kurban bajram pa su proteste nazvali 'Krvavi bajram' i da na taj način želimo skrenuti pažnju sa 11. jula i sjećanja na genocid u Srebrenici. 
Zbog toga vas molimo da pripazite dobro šta pišete u komentare, jer sve koriste pa i šalu napisanu u komentaru za svoje spinove po facebooku.
Svi vi a tako i mi znamo da smo tu samo iz jednog, da se izborimo za svoja prava koje nam pruža demokratski sistem. 
Više puta smo naglasili da niko ne poziva na rušenje, uništavanje, ni na kakav oblik nasilja. 
Više puta smo naglasili da nemamo nikakvu stranku iza sebe i da nam je cilj samo da okupimo nezadovoljne građane naše države i da se izborimo za svoja prava.
Ovo se desi kad čovjek iskaže svoje nezadovoljstvo sa stanjem u državi, ovo se desi kad se vladajuće stranke i političari prepadnu za svoje fotelje jer se boje da će narod ove države napokon shvatiti šta im rade 20 i kusur godina.
Ovo se desi kad građani, glasači prestanu biti oni koji samo klimaju glavom i svoje nezadovoljstvo iskazuju preko tastature.
OVO SE DESI KAD TASTATURA POSTANE ULICA.
ZATO IZAĐIMO SVI U SVIM NAŠIM GRADOVIMA, POKAŽIMO IM DA VIŠE NISMO OVCE. AKO NE SADA, ONDA ĆEMO BITI PRIMORANI SVI SVOJ SPAS TRAŽITI VAN GRANICA JEDINE NAM DOMOVINE
.
DOSTA JE!!! stoji u jednoj od objava na pomenutoj FB stranici.

"Najkrupnije pitanje je ko je organizator, ako je neko od vladajućih političkih partija i ostalih, ne vjerujem im ni sekunde. Kao nije poželjan Davor Dragičević kao organizator, jer je bio u vojsci RS-a. Ako ćemo se tako dijeliti, onda je najbolje da svima koji su ikada nosili pušku, bude zabranjeno da prelaze entitetsku granicu. Lično ne vjerujem da je Davor iza svega. Da bi se nečem priključila i podržala, moram znati ko stoji iza nečega", istakla je za kraj Svetlana Cenić.

 

Na kraju smo kontaktirali i Davora Dragičevića koji nam je rekao da ne stoji iza organizacije protesta.

"Nemam pojma o čemu je riječ, nemam nikakve veze sa tim protestima. Vi znate kada ja nešto radim, ja to radim transparentno", zaključio je Dragičević



(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana