4.7.2022. 13:25
Aida Terzić vlasnica Relax Toursa iz Hurgade s mjesta na kome se desio napad ajkule: Portali lažu, ja se kupam svaki dan!
Napad ajkule koji se desio u popularnom egipatskoj kupalištu Hurgada, gdje ljetuju i brojni turisti iz Bosne i Hercegovine, izazvao je mnogo pažnje svjetske javnosti.

S mjesta gdje se dogodio napad javila se Aida Terzić iz agencije Relax tours koja već dvadeset godine organizuje putovanja građana BiH u Egipat.

"Budući da nas pozivate i pitate za stanje u Egiptu, plaže su otvorene, nikada se nisu ni zatvarale i sve funkcioniše u najboljem redu. Plaže su prepune turista, kupate se kako je i predviđeno do 18 sati bez brige. Jedan napad morakog psa je potvrđen, a drugi nije. Ukoliko se kupate iza 18 sati postoji mogućnost da vas životinje zbog slabe vidjivosti zamijene za nekom koja je njihova hrana, stoga su pravila svakog hotela da se ne kupa iza 18 sati, upravo kada se jedan napad i desio", pojasnila je Aida Terzić u videu.

Terzić očito nezadovoljna uzbunom koja se podigla nakon što je ajkula usmrtila ženu u Hurgadi, a koja bi se vjerovatno mogla odraziti na interesovanje bh. građana za ljetovanjem u Egiptu, optužila portale da lažu. Postavlja se pitanje kome smeta "cvjetanje turizma u Egiptu"?!




Podsjećamo, proteklog vikenda šezdesteosmogodišnja Austrijanka preminula je nakon što je napala ajkula. Šezdesteosmogodišnja Austrijanka preminula je nakon što je napala ajkula u vodama Crvenog mora u Egiptu.

Strašni incident zabilježili su turisti koji nisu smjeli uću u vodu da joj pomognu, ali su pokušali na razne načine da privuku pažnju ajkule. Žena je plivala i odjednom je počela ispuštati zvuke, a voda oko nje je postala crvena. Uspjela je doći do obale bez ruke, a noga joj je, prema navodima svjedoka, također bila povrijeđena. Nažalost, prema navodima Al Arabiya, preminula je u bolnici od šoka. Tragedija se dogodila na plaži Sahl Hasheesh, blizu Sharm El Sheikha.

Koji morksi psi obitavaju u Jadranu?


"Od 570 vrsta u svijetu, njih 20 može biti opasno. Nisu toliko opasne, daleko je čovjek po njih više opasan, ali treba imati na umu da su to divlje životinje da svaki nepromišljen potez može dovesti do velikih posljedica," istakao je u razgovoru za Source biolog, Andrej Gajić.

Istakao je da u Jadranskom moru trenutno obitavaju 33 vrsta morskih pasa.

"Neke od njih su duge 50 cm, a neke i po 11 metara. Susreti sa 15-ak vrsta  su relativno česti i nijedna od tih vrsta nije previše opasna po čovjeka. Ti susreti su obično u otvorenim i dubljim slojevima voda i nema previše razloga za paniku. U Neumskom zaljevu je zabilježeno 7 vrsta morskih pasa. Ljudi koji žive na moru rijetko kada u životu se susretnu sa tim psima, jer ti morski psi imaju specifične biloške navike, istakao je Gajić.


(Admir O.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana