6.5.2022. 13:42
Ruski tenk u Ukrajini sa natpisom "Republika Srpska": "Poruka je jasna, nije džaba EUFOR povećao prisustvo"
Vojni-sigurnosni analitičar Nedžad Ahatović objavio je na svom Facebook profilu fotografiju tenka na kojem je ćirilicom ispisano "Republika Srpska".

"Na jednom od foruma na aplikaciji Reddit koji se zove R/tanks, a bavi se uglavnom objavom slika tenkova, borbenih vozila pješadije, borbenih oklopnih vozila i transportera, pojavila se i ova slika na kojoj je navodno prikazan tenk T-72 iz serije B koji na jednom od bokova ima ćirilični natpis 'Republika Srpska' koja je uslikana u Ukrajini u regiji Donbas.

Vjerodostojnost slike potvrđuje izblijedjeli broj vozila H-2200 i slovo V koji se mahom nalaze na tenkovima koji su zarobljeni ili uništeni u Ukrajini. Interesantno je napomenuti da je Srbija dobila donaciju sličnog tipa tenkova T-72B1MS od Rusije 2020. godine. Inače ove starije tipove tenkova T-72B u svom naoružanju u Ukrajini koristi kako Ruska Federacija tako i "Narodne republike" Luganjsk i Donjeck. Kome je poruka upućena na ovaj način može se vrlo lako pretpostaviti. Ako Rusija već nema vojno prisustvo u Bosni i Hercegovini, jedan dio BiH u simboličnom smislu čini niz parola koje tradicionalno ruske tenkovske posade ispisuju na svojim tenkovima. Također, može se pretpostaviti da se u konkretnom slučaju možda radi o posadi tenka iz BiH koja se bori na strani Rusa u Ukrajini, koja je brendirala svoj tenk sa ovim natpisom. U svakom slučaju poruka je primljena k znanju...", napisao je Ahatović.

U izjavi za Source.ba Ahatović kaže da na ruskim tenkovima ima raznih parola, te da je to njihova tradicija iz Drugog svjetskog rata. 

Na pitanje zašto baš natpis Republika Srpska na ruskom tenku kaže da postoje razne aspiracije i asocijacije koje se mogu povezati sa tim natpisom. 

"Posebno kada je u pitanju Zapadni Balkan, uspostava vojnog prisustva Ruske Federacije na toj teritoriji možda nije ostvarena ali postoji želja za takvim nečim. Ovo što se može povezati simbolički, vjerovatno se radi o tenku malo starijeg tipa koje se uglavnom nalaze u naoružanju republika Lugansk i Donjetsk. To su malo starije varijante naoružanja koje su vjerovatno im predate od strane Ruske Federacije prilikom rata iz 2014. godine. Mada slične tipove koristi i Ruska Federacije, doduše u manjem broju u Ukrajini, jer su to tenkovi koji su konzervirani i koji su stajali po skladištima i sada su ih aktivirali jer im trebaju, jer imaju mnogo gubitaka", kazao je Ahatović. 

Ističe da se sa sigurnošću ne može utvrditi ko je tačno vlasnik tog vozila.

"Ono što se može pročitati na tenku to je ona oznaka H220 koja se nalazi uglavnom na svim tenkovima koji su uništeni ili zarobljeni. Ovakva jedna egzibicija vrlo lako proizvede ovdje temu za političke priče. Međutim, činjenica je, ono što sam ja i stavio na svom Facebook profilu, da slika postoji i da je poruka jasna, te je primljena k znanju. Stvar je jasna, nije džaba EUFOR povećao prisustvo, nije džaba generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nekoliko puta govorio o Gruziji i Bosni i Hercegovini kao narednim metama. Znači da postoje određene informacije", zaključio je Ahatović. 

(A. Balićevac)   

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana