13.5.2022. 20:09
Izgrađena iz straha od najezde Turaka: Na njoj ubijani bosanski begovi i age koji se nisu željeli pokoriti okupatoru
Na prirodnom uzvišenju iznad grada Travnika, tvrđava izgrađena u vremenima opasnosti od najezde osmanske vojske, već vijekovima odolijeva vremenu.

Ovaj nacionalni spomenik BiH sa različitim tragovima arhitektonskih faza iz srednjovjekovnog, osmanskog i austrougarskog doba, predstavlja rijedak i vrijedan primjer utvrde na našem području.

Sudeći prema predajama, načinu gradnje i drugim pokazateljima pretpostavlja se da je tvrđava izgrađena u drugoj polovini 14. ili prvoj polovini 15. stoljeća, te da je njen graditelj kralj Tvrtko II Kotromanić, ali se navodi da je mogući graditelj i kralj Stjepan Dabiša. 

Turci su nakon zauzimanja, tvrđavu vremenom dogradili, te pretvorili u snažnu odbrambenu utvrdu, nastavivši razvijati naselje u podnožju grada. 

Godine 1999. pokrenut je proces obnove i revitalizacije tvrđave, te ona danas predstavlja turistički centar kulturno-zabavnog života Travnika koji svakodnevno pohode brojni domaći i strani turisti.
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na sjednici održanoj 25. do 31. januara 2005. godine donijela je odluku da se tvrđava, proglasi za nacionalni spomenik BiH.

Ovu odluku Komisija donijelo je u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Amra Hadžimuhamedović (predsjedavajuća), Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo i Tina Wik.

Historija
O srednjovjekovnom gradu Travniku nema pomena u istorijskim dokumentima, ali oblik gornje tvrđave, u kojoj se nalazila dvorska palača, kao i toponim "Varoš" ispod tvrđave govore u prilog postojanju podgrađa uz utvrđenje u srednjem vijeku.

Tek 1464. godine pominje se grad Travnik. Te godine osmanske trupe sa sultanom Mehmedom II na čelu, poslije osvajanja Bobovca 1463. godine, u pohodu na Jajce zauzele i Travnik.

Poslije 1480. godine, nakon provale Vuka Grgurevića, u grad je smještena stalna posada i izgrađena džamija u tvrđavi koja nosi ime Bajazida I.

Nakon provale Eugena Savojskog u Bosnu i spaljivanja Sarajeva 1697. godine u Travnik je premješteno sjedište bosanskog namjesnika i bio je vezirski grad s manjim prekidima do 19. juna 1850. godine.

U 18. i 19. stoljeću, travnička tvrđava je ostala upamćena kao kazamat i gubilište za nepokorne bosanske begove i age, kao i svakovrsne prestupnike.

Do 1878. godine tvrđava je imala stalnu posadu. Utvrđenje je kao vojnički objekat služilo austrougarskoj, a zatim i svim vojskama sve do kraja II svjetskog rata. Stari Grad Travnik gubi vojnu funkciju 1946. godine. 

Ekipa Source.ba portala je posjetila travničku tvrđavu, a u prilogu pogledajte znamenite kadrove.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana