16.5.2022. 17:10
Sramota i ruglo u "strogom" centru Sarajeva: "Kafane su bitne. Vlasnici kafana očigledno mogu doći do odgovornih, a građani ne"
Trg Alije Izetbegovića u centru Sarajeva već mjesecima unazad predstavlja ruglo i sramotu za glavni grad Bosne i Hercegovinu.

Podsjećamo, početkom augusta prošle godine počeo je projekt sanacije Trga Alije Izetbegovića u centru Sarajeva, no nedugo zatim je i obustavljen.

Iz Općine Stari Grad su tada poručili da su se radovi obustavili na nagovor Faruka Kapidžića, predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, što je on i potvrdio.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić najavio je ranije da će pitanje Trga Alije Izetbegovića biti riješeno na način da će se raditi rekonstrukcija platoa, uz zadržavanje zelenih površina, ali i ostalih sadržaja kao što su spomen-obilježje, biste bh. književnika, šahovskog platoa i drugo.

Iako je bilo najava o gradnji podzemne garaže, od nje se odustalo.

Naime, gradnji garaže ispod Trga oslobođenja – Alija Izetbegović usprotivio se veći broj građana kao i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine koja nije odobrila nacrt projekta za njenu gradnju.

"Posjetite Sarajevo, evropski Jerusalem, mjesto susreta nekulture, neodgovornosti i prljavštine"

O slučaju "Rekonstrukcija Trga Alije Izetbegovića" oglasila se i ekološka aktivistica iz Sarajeva Sabina Šabić.

Njenu objavu na Facebook profilu prenosimo u cijelosti.

"Trg se pretvara u leglo prljavštine, lešina i u, sada već, gomilu neogovornosti nadležnih. Predstavlja opasnost kako za građane tako i za floru i faunu a friško pokošena trava samo oko kafanskih bašti, govori nam o jasnom stavu odgovornih ne samo prema građanima, nego i radnicima odgovornih za održavanje parka/zelenih površina. Kafane su bitne! Vlasnici kafana očigledno mogu doći do odgovornih, građani ne. Do sada je javnost trebala dobiti informacije o procesu poćetka radova i njegovih detalja ali odgovora nema. U epicentru Sarajeva, pred sami početak turističke sezone, a u svakodnevnim prizorima ovog rugla svojim građanima, načelnik Ibrahim Hadžibajrić ne reaguje. Posjetite Sarajevo, evropski Jerusalem, mjesto susreta nekulture, neodgovornosti i prljavštine", napisala je ona na svom Facebook profilu. 



Ekipa Source.ba portala je obišla pomenuti trg a u prilogu pogledajte ove sramotne kadrove.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana