31.5.2022. 16:41
Jezive scene u centru Sarajeva kod Katedrale: 102 djece 30 puta vrištalo i na taj način odalo počast ubijenim vršnjacima u Prijedoru
Dan bijelih traka, kojim se podsjeća na početak etničkog čišćenja u Prijedoru od nesrpskog stanovništva, se obilježio danas i u Sarajevu.

U zločinima u Prijedoru ubijeno je 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece, a simbolično je baš taj broj svojim performansom odao počast svojim vršnjacima, koji su monstruozno ubijeni za vrijeme agresije.

Performans je održan u centru Sarajeva ispred Katedrale Srca Isusova.

Djeca su nosila papire sa imenima i prezimenima ubijene prijedorske djece, kao i godinama u kojim su tragično stradali.

Podsjećamo, na današnji dan prije tačno 30 godina počelo je sistemsko čišćenje Prijedora od nesrpskog stanovništva. Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu naredilo da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Performans ispred Katedrale organizovao je Nihad Aličković iz pokreta “AntiDayton”.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana