1.6.2022. 14:08
"Pamtim Fazlin dokumentarac sniman u ratu kada stoji na mostu iznad pijace na Ciglanama i poručuje Evropi: 'Moje gaće možda jesu poderane, al’ su još uvijek čiste'. Ova prva rečenica možda najbolje.."
Ispraćaj i ukop Segmedine Srna Bajramović, zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo i delegatkinje u federalnom Parlamentu, koja je jučer preminula u 49. godini od srčanog udara bit će obavljeni u četvrtak, 2. juna u 15 sati na gradskom groblju Bare u Sarajevu.

"Komemoracija povodom smrti naše voljene drugarice Segmedine Srna-Bajramović bit će održana u četvrtak, 2. juna, u sali Parlamenta Federacije BiH (Hamdije Kreševljakovića 3) u 12 sati. U prostorijama Kantonalne organizacije SDP Sarajevo od danas je otvorena knjiga žalosti za sve koji se na taj način žele oprostiti od naše drage drugarice", saopćio je SDPBiH.

6167716

Segmedina Srna-Bajramović je bila delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, zastupnica u Skupštini KS i potpredsjednica Glavnog odbora SDP-a. 


Rođena je u Sarajevu 5. januara 1973. godine. Završila je Fakultet političkih nauka i diplomirani je novinar.

Kao urednica na televiziji, prije ulaska u politiku, radila je 19 godina u različitim RTV projektima na Televiziji BiH i RTV FBiH. 



Njen prvi angažman vezan je uz opsadu Sarajeva i legendarnu emisiju Rat Art, koju je vodila svaki dan.

Uz urednika emisije Senada Zaimovića, tada su u timu Rat Arta bili još Midheta Kurspahić, Nina Raštegorac, Jasna Hadžimehmedović, Dino Kasalo, Ivan Stojanović... 

Srna-Bajramović bila je omiljeno lice TV ekrana, prisjetili smo se njenih  poznatih angažmana

Bez obzira na ratna dešavanja u glavnom gradu BiH, emisija svojim karakterom i Segmedina Srna svojom pojavom bili su jedan od znakova otpora tadašnje televizije.

Od ulaska u politiku, članica je Socijaldemokratske partije, obnašala je i dužnost potpredsjednice Glavnog odbora SDP-a.

Bila je jedna od najvećih aktivistica za unapređenje prava žena, koristeći svoju političku poziciju, ali i osobni entuzijazam. 

Vijest o smrti Segmedine Srne-Bajramović iznenadila je i rastužila mnoge njene prijatelje i kolege, na društvenim mrežama.

Segmedina Srna-Bajramović bila je prije svega dobra prijateljica, saborkinja i iznad svega čovjek, kazali su u reakciji na smrt zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo iz Naše stranke.

“Smrt Segmedine Srne-Bajramović težak je gubitak za Sarajevo, ali i za cijelu BiH. Isticala se i kao medijska radnica i kao političarka svojom izvrsnošću, šarmom, karizmom, inteligencijom i elokvencijom. Bila je primjer kakva javna ličnost, pogotovo političarka treba biti. Nama, u Našoj stranci, bila je prije svega dobra prijateljica, saborkinja i iznad svega čovjek”, dodali su iz NS-a.

“U Skupštini Kantona Sarajevo i u Domu naroda FBiH bila je kolegica zastupnicama i zastupnicima Naše stranke i saradnja s njom bila je izrazito kvalitetna, obilježena iskrenošću i poštenjem kojim je zračila.

Nedostajat će nam i njen gubitak teško će biti nadomjestiti. Njenoj rodbini, prijateljima, kao i Socijaldemokratskoj partiji BiH upućujemo izraze iskrenog saučešća”, poručili su iz Naše stranke.

Vijest o smrti Segmedine Srne-Bajramović izazvala je šok i nevjericu među mnogim istaknutim javnim ličnostima u zemlji.

Njen kolega iz SDP-a Saša Magazinović kazao je kako je smrt Srne-Bajramović “nenadoknadiv gubitak”.

“Draga Segmedina, neka ti je laka zemlja bosanskohercegovačka”, poručio je Magazinović.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je telegram saučešća porodici, prijateljima i kolegama preminule novinarke i političarke.

“Sa iskrenim žaljenjem primio sam veoma tužnu vijest o smrti moje drage prijateljice, poznate bosanskohercegovačke novinarke i političarke Segmedine Srne-Bajramović. Upućujem najdublje izraze saučešća njenoj porodici, prijateljima i kolegama. Suosjećam sa njihovom boli. Upečatljiv rad i doprinos u novinarstvu naše drage Segmedine Srne-Bajramović zauvijek ćemo pamtiti. Njen prerani odlazak veliki je gubitak za bosanskohercegovačko društvo. Počivala u miru”, naveo je Komšić.

Telegram saučešća uputio je Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS.

“Duboko smo ožalošćeni viješću da nas je napustila skupštinska zastupnica, dugogodišnja novinarka i urednica Segmedina Srna-Bajramović. Njen zastupnički i javni angažman ostat će upamćen po konstruktivnom i odgovornom pristupu, te visoko profesionalnom odnosu prema društvenim dužnostima”, kazali su iz SDA.

Britanski ambasador Matthew Field kazao je kako je “tužna vijest o smrti cijenjene parlamentarke i novinarke”, te je dodao kako je u mislima sa njenom porodicom i kolegama.

Oproštaj "Ratne ekipe" od Segmedine

"Kada čovjek u poznijim godinama umre to je smrt. Kada umre mlad čovjek to je brodolom.

Mislim da su to riječi Zlatana Fazlića, nekad izgovorene u ratu. Onom koji smo proveli skupa.

Pamtim neki Fazlin dokumentarac sniman u ratu kada stoji na mostu iznad pijace na Ciglanama i poručuje Evropi: "Moje gaće možda jesu poderane, al’ su još uvijek čiste!"
 
Ova prva rečenica možda ponajbolje objašnjava sav besmisao tvog odlaska, a druga sav smisao kojim si zračila u besmislene ratne dane.

Znam da si na boljem mjestu i da ne skidaš osmijeh sa lica!

Ne pitaj kako, ali znam! Neka ti je laka zemlja.

Samir i tvoja ratna ekipa." 

(A. Balićevac)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana