27.10.2023. 12:51
Opasno enegetsko piće stiglo u BiH - U Sarajevu mu cijena bila 50 KM za pola litra: Čak se naplaćuju gutljaji napitka
Sportsko piće "Prime" koje su pokrenuli YouTuberi Logan Paul i KSI, stiglo je prije nekoliko mjeseci i na naše prostore.

Mladi širom svijeta su bukvalno opsesivni za ovim vrlo opasnim napitkom.

Ono što ga čini takvim je njegov sadržaj - odnosno količina kofeina.

Jedna limenka sadrži 200 miligrama, što je šest puta više nego kod dijetalne Coca-Cole, a gotovo dvostruko više od Red Bulla. I dok je za odrasle preporučena dnevna doza kofeina 400 miligrama, mlađi od 18 godina ne bi trebali unositi više od 100 miligrama dnevno, a oni mlađi od 12 ga nikako ne bi smjeli unositi.

Doduše, na limenci i piše da se proizvod na preporučuje djeci mlađoj od 18 godina, trudnicama i dojiljama te osobama osjetljivim na kofein. 

No kao da mlade to zanima kada vide sami izgled ambalaže - jarke boje i velika slova marketinški su jezik za takvu populaciju.

Zabranjen u Crnoj Gori

Prodaja Primea u Crnoj Gori je prošli mjesec zabranjena dok se ne uradi ispitivanje tog napitka.

Ovo je Portalu RTCG potvrdio direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.

On je kazao da se "Prime" prvi put pojavio na tržištu Crne Gore polovinom septembra ove godine kada je uvezeno ukupno 288 komada energetskog napitka, od oko 395 kilograma.

Tek stigao u Bosnu i Hercegovinu

Iako je proizvod "lansiran" prije dvije godine, u BiH je tek nedavno stigao te ga se može pronaći na pojedinim benzinskim pumpama i ponekim ugostiteljskim objektima.

0,5 litra ovog pića ćete platiti 16 KM. 

Ako otvorimo kupoprodajnu platformu Olx.ba, tamo je cijena Primea i skuplja - kreće se od 22 do 25 KM. 

Do prije nekoliko dana, dok nije bio dostupan na pumpama, cijena na istoj platformi mu je iznosila čak 50 KM.



U Novom Sadu djeca koja mogu priuštiti Prime prodaju drugoj djeci gutljaj ili da ga samo pomirišu

U jednoj osnovnoj školi u Novom Sadu se djeca koja imaju novca da kupe ovaj napitak, drugoj djeci naplaćuju "uzimanje" gutljaja Primea ili čak da ga samo pomirišu.

Kazala je to marketinška stručnjakina Emilija Mijatov za Novu.rs.

Zabrana u nekim školama

Neke škole su ga već zabranile, a dijete u Walesu navodno je doživjelo srčani zastoj nakon što je popilo limenku Primea, no ne zna se postoji li uzročno-posljedična veza. 

U Kanadi se tako već radi na službenom povlačenju Primea s tržišta, unatoč tome što još službeno nije ni stigao u prodaju. Udio kofeina, kažu, premašuje dozvoljenu granicu.

Negativne posljedice

Nutricionista Tarik Zolotić u razgovoru za Source.ba upozorava na štetne posljedice konzumacije ovog napitka.

"Sam podatak i proizvođača, koji se na taj način ograđuje, a koji kaže da proizvod mogu da konzumiraju osobe samo starije od 18, pokazuje svijest samog proizvođača o negativnim efektima koje imaju ti napitci. Posebno bih se osvrnuo na verziju koja ima 200 miligrama kofeina po jednoj dozi odnosno limenci. U prosjeku jedna šoljica kafe, jedan espresso sadrži negdje oko 80-100 mg kofeina što za odrasle osobe je velika doza tih 200 mg, a zamislite tek za jednu mlađu osobu", govori nam na početku Zolotić. 

Zatim nam je objasnio šta našem organizmu radi kofein. 

"Kofein, dakle, u našem organizmu pokreće nadbubrežnu žlijezdu, luči kortizol i adrenalin koji nas dovode u tu neku fazu 'Bori se ili bježi'. Dakle, izaziva veliku energiju, razdražljivost i zato kod djece ima negativne efekte na zdravlje, pogotovo ako je konzumacija učestala, to je sve više slučaj da vremenom može doći i do tzv. adrenalnog umora i onda naša nadbubrežna žlijezda zbog tih stalnih 'napada'  počinje manje da luči prirodnog kortizola i adrenalina i onda imamo konstantan umor. On u početku svakako nama povećava energiju i sve depoe energetske iscrpi, ali onda zapadamo u jedan začarani krug gdje se stvara ovisnost. U većini energetskih napitaka je jedna aminokiselina koja se zove taurin. Taurus u prevodu znači bik, a znamo šta on simbolira - snagu i izdržljivost, i zato su takva djeca hiperaktivna, razdražljiva i nervozna. Zatim, negativno utiče i na mentalno zdravlje, na neurološki sistem, a da ne govorimo o negativnim posljedicama u smislu da sadrže umjetne konzervanse,  zatim kako gazirani napitci utiče na naš želudac, probavni trakt gdje je velika produkcija želučane kiseline pa može doći do problema sa probavom a o kardiovaskularnom sistemu i srcu da ne govorim", rekao je u razgovoru za naš portal Tarik Zolotić.

(Ajdin Balićevac)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana