30.10.2023. 13:55
Roditelji oprez - Konzumacija energetskih napitaka među mladim u porastu: Štetnost po zdravlje vrlo ozbiljna
Diplomirana inženjerka prehrambene tehnologije i profesorica nutricionizma Suada Karić, govorila je za Source portal.

Sa njom smo razgovarali o energetskim pićima. Konkretno, porastu u konzumaciji među mladim, zatim štetnim posljedicama istih i slično. Naravno, dotakli smo se i energetskog napitka Prime, koji je nedavno stigao i na naše tržište.

Source: Energetska pića su i u našoj zemlji sve popularnija. Koja je neka da kažem "prihvatljiva" količina unosa istih u ljudski organizam?

Karić: U svijetu je tendencija povećavanja potrošnje  vode a istovremeno i potrošnja energetskih pića među adolescentima. Šta nam to govori? Imamo mlade kod kojih raste svijest o zdravlju a s druge strane imamo mlade ljude koji po svaku cijenu žele da zadovolje svoje potrebe bez obzira kakve će to negativne posljedice imati po njihovo zdravlje. Mladi žele trenutno i što brže dobiti energiju i otkloniti umor bez obzira na posljedice. Energetska pića se proizvode za odrasle i njihov sastav ne odgovara mlađem organizmu koji nije razvio toleranciju na sastav energetskih pića. Pored kofeina i šećera sastojak ovih pića je i taurin kojeg su skandinavske zemlje zabranile jer se povezuje sa povišenim tlakom, srčanim bolestima i moždanim udarom. 

Svakako se ne preporučuje svakodnevna konzumacija energetskih pića. Njemački naučnici procijenili su da 1 decilitar energetskog pića obično sadrži 32 miligrama kofeina, što je maksimalno dopušteno na dnevnoj osnovi. Njihova konzumacija prvenstveno zavisi od vrste energetskog pića sadržaja šećera i kofeina jer ta količina jako varira i može biti previsoka. Osim toga zavisi od starosne dobi tako da se ne preporučuje mlađim od 18 godina niti osobama treće životne dobi. I u  srednjoj životnoj dobi preporučene količine variraju prvenstveno zbog veličine tijela ali i zdravstvenog stanja i komorbiditeta. Pri konzumaciji energetskih pića  zamka je u tomu što potiču na unos velikih količina u kratkom vremenu.

Source: Kakve posljedice na ljudski organizam ostavlja česta upotreba takvih napitaka?

Karić:
Posljedice su vrlo ozbiljne i to na mentalno i fizičko zdravlje. Zbog visokog sadržaja šećera preko 60gr postaju rizik za kardiovaskularna oboljenja i komorbiditete. Posebna pažnja se skreće dijabetičarima, srčanim bolesnicima i pretilim osobama. Ovisno o organizmu može izazvati neželjene nuspojave kao što su obilno znojenje i lupanje srca te pojava tjeskobe i anksioznosti.