7.11.2023. 15:33
Šta se tačno dešavalo na nebu iznad BiH - Da li je "čuveni" i "strašni" HAARP imao ulogu: "Nemojte zaboraviti da bilo kakva eksplozija može izazvati svjetlost"
Društvenim mrežama se u nedjelju navečer brzinom svjetlosti širile fotografije neobične crvene svjetlosti na nebu iznad Bosne i Hercegovine.

Riječ je o aurori borealis, inače, vrlo rijetkoj pojavi, a naročito rijetko vidljivoj na našim prostorima.

Meteorolog Federalnog hidrometorološkog zavoda BiH Bakir Krajinović u razgovoru za Source portal kaže da svaki put kada se desi snažnija sunčeva oluja, dođe do pojave aurore borealis.

"Najčešće iznad Sjevernog pola, odnosno, u većim geografskim širinama. Kod nas je vrlo rijetka pojava i da bismo je vidjeli golim okom, moraju se posložiti određeni faktori. Između ostalog, i meteorologija mora biti na strani posmatrača, odnosno, vedro nebo i stabilna atmosfera. Inače, aurora borealis u našim krajevima je vrlo rijetka pojava, ali se dešavalo i prije, tako da, kada se god desi izazove veliku pažnju javnosti",  govori nam Krajinović.

Kako je kazao on, tokom 60-tih godina, "meteorološki centar na našoj stanici u Livnu registrovao je pojavu aurore borealis". 

"Bila je čak i vidljiva na tim geografskim širinama. Tako da se dešavalo i ranije da sunčeva aktivnost prouzrokuje pojavu aurore borealis vidljive iznad Bosne i Hercegovine, a ono što je bitno, jeste da golim okom ta aurora borealis na našim geografskim širinama je jako teško vidljiva i moraju se ispuniti svi ti preduslovi da bi se barem nakratko vidjela. Ona vrlo kratko traje, maksimum deset minuta, a puno bolje se vidi, kako smo bili svjedoci i u ovom zadnjem slučaju, sa fotografija napravljenim aparatima", rekao je Krajinović.

source.ba | Da li su nam ljeto i visoke temperature rekli "zbogom": "Sa  sigurnošću možemo tvrditi da je onaj vrhunac visokih temperatura iza nas"
Bakir Krajinović

Profesor geografije Vedran Zubić nam je dodatno pojasnio ovu rijetku pojavu, te komentarisao spekulacije da je HAARP kreirao auroru borealis.

Razgovor možete poslušati u prilogu.

Najpoznatiji bh. meteorolog Nedim Sladić je podijelio i nevjerovatnu fotografiju snimljenu na nebu iznad Ilijaša.

"Dragi i najveći Bože, pa je li još neko vidi nevjerovatnu sličnost sa palestinskom zastavom sa ovim nestvarnim prizorom iznad Ilijaša?", napisao je Sladić.

Novinar: Ajdin Balićevac

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana