14.11.2023. 18:19
Upoznajte mladog Sarajliju Džingisa Keketovića: Tek 18 godina a već zlato. Redom "padali" protivnici iz Njemačke, Francuske, Gruzije...
Na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u brazilskoj jiu jitsi (NAGA Europe Grappling Championship), koje se održalo u njemačkom Limburgu, bh. dragulj Džingis Keketović, koji nastupa ispred kluba Ronin MMA Sarajevo, ostvario je 5 pobjeda u 5 borbi te time osvojio prvo mjesto apsolutna kategorija bijeli pojas.

Ovaj 18-godišnji Sarajlija u razgovoru za Source.ba portal je govorio o takmičenju, pripremama za iste, brazilskoj jiu-jitsi...

"NAGA je evropsko takmičenje i koliko ja znam, jedno od najboljih takmičenja na evropskoj bazi. Ja sam još uvijek ovdje u Limburgu. Došao sam u jedan klub da treniram od kojeg sam dobio poziv. Takmičenje je prošlo super, osvojio sam zlato, imao sam pet borbi u apsolutnoj kategoriji. Imao sam dva protivnika iz Njemačke, te po jednog iz Francuske, iz Maroka i iz Gruzije", govori nam na početku razgovora Džingis.

O pripremama za takmičenje kaže da su bile naporne. 

"Puno treninga i puno trčanja sa dosta trenera, ali najviše mi je pomogao moj klub Ronin MMA u Sarajevu i moje kolege iz kluba koje su mi dale podršku i sa kojima sam se najviše pripremao. Treninge sam imao svaki dan, tako da je bilo naporno", kaže on.

Ističe da brazilska jiu-jitsa do prije par godina nije bila toliko popularna na našim prostorima, ali je sa vremenom postajala sve popularnija.

"Sada ima dosta klubova i novih članova koji se žele upisati u klub. Brazilsku jiu-jitsu od ostalih borilačkih sportova izdvaja to što nema nekih povreda, npr. udaranja ili tako nešto, nego je sport sama tehnika i vještina", rekao je Keketović.

Slika može predstavljati 2 osobe, gomila i tekst

Naglašava bitnost ishrane u ovom sportu.

"U svakom sportu je jako bitna ishrana. Najčešće ishrana treba da se sastoji od hrane bogate proteinima kao što je piletina, riža itd, zatim salate, bez previše slatkiša, prirodni sokovi i slično", navodi mladi Sarajlija.

Ipak, kako nam Džingis kaže, najpotrebnija je volja i želja za samim sportom, a onda sve tehnike i vještine dolaze vremenom. 

"Jiu-jitsu sam zavolio kao jako mali, sa deset godina. Prvo sam trenirao japansku jiu-jitsu, a sada sam prešao na brazilsku i nju treniram nekih godinu dana i tek sam se sada prebacio na MMA", zaključio je u razgovoru za naš portal.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana