22.11.2023. 12:56
Za 7.615 žrtava agresije na BiH se i dalje traga: Svjedok kaže da je 100 posto siguran u lokaciju grobnice a na terenu se ne pokaže kao tačna informacija
Institut za nestale osobe pokrenut je 30. augusta 2005. godine sa ciljem vraćanja dostojanstva žrtvama, davanja odgovora njihovim porodicama, te doprinosu zadovoljavanja pravde i ostvarenja procesa pomirenja.

Institut takođe osigurava da masovne grobnice budu zaštićene, dokumentovane, te pravilno iskopane kao i da članovi porodica nestalih i drugi mogu učestvovati u radu ove ustanove.

Emza Fazlić iz Instituta, govoreći o aktivnostima ove državne institucije, nam je kazala da ekshumacije u velikoj mjeri ovise od vremenskih uvjeta.

"Mi smo još uvijek na terenu i još uvijek se radi. Mi imamo zakazane ekshumacije i izlaske na teren, tako da, sve dok to vremenski uvjeti omogućavaju, radit ćemo na terenu. Padavine uvijek iskomplikuju izlazak na teren, ali se nadam da ćemo moći raditi barem još neko vrijeme, odnosno, dok se temperature baš ne spuste dosta niže", govori ona na početku razgovora.

Na stranici Instituta postoji opcija "Prijavi grobnicu". Našu sagovornicu smo pitali kakva je procedura po dobijanju prijave, te koliko je lažnih prijava.

"Tu je također i link na jednu, da kažem, mapu, te klikom na taj link se otvori stranica Međunarodne komisije za nestale osobe sa mapom Bosne i Hercegovine na kojoj je bukvalno dovoljno kliknuti na približni lokalitet, odnosno, na tačan lokalitet za koji eventualno imate informacije o postojanju grobnice i ukoliko želite dostaviti, odnosno, popuniti polja koja se nalaze ispod, te spasiti te podatke i poslati ovamo na sajt gdje se to učita i na osnovu kojeg se dalje radi", kaže Fazlić.

Potom pojašnjava proceduru nakon prijave potencijalne grobnice.

"U momentu kada neko prijavi na takav način lokaciju, ona dolazi Međunarodnoj komisiji za nestale osobe koja to proslijeđuje Institutu i mi odmah radimo na tom predmetu, izlazimo na teren, pokušavamo prikupiti što više saznanja koja se odnose upravo na tu lokaciju i ukoliko dođemo do onih koja su relevantna, svakako se izađe na teren. Šalje se zahtjev za ekshumaciju prema Tužilaštvu BiH koji odobrenje traže od Suda BiH i nakon što ga dobijemo, odmah izlazimo na teren. Informacija je jako mnogo u posljednje vrijeme i, nažalost, ne pokažu se sve one tačnima. Imali smo jedan period u kojem smo u petnaestak dana imali 13 ili 14 ekshumacija, a samo su se dvije pokazale uspješnim, odnosno, zaista smo pronašli posmrtne ostatke. Upravo to govori o tome da period u kojem se sada nalazimo od deset mogućih ekshumacija koje se izvrše, jedna bude uspješna, za razliku od ranijih godina, kada je od deset ekshumacija, jedna bivala neuspješna. To se događa u najvećoj mjeri zbog toga što je jednostavno veliki broj posmrtnih ostataka pronađen. Dakle, skoro 80 posto nestalih osoba u našoj zemlji je do sada pronađeno. Ipak, traži se još veliki broj ljudi - sa današnjim danom tragamo za 7.615 žrtava", kaže Fazlić.

Navodi da rad Instituta zasigurno otežava taj nedostatak tačnih i relevantnih informacija o lokacijama grobnica. 

"Mi zaista informacija imamo svakodnevno na različite načine, međutim, mnoge od njih se ne pokažu tačnima. Mogu se možda nazvati lažnima, ali ne vjerujemo da se radi o nekakvim, tako da kažem, namjernim lažima,  već jednostavno se radi o informacijama koje nisu dovoljno precizne kako bi nama omogućile pronalazak masovnih grobnica. Mi imamo informacije i jednostavno, nažalost, na terenu se ne pokažu tačnima iako svjedok koji daje informaciju o određenoj lokaciji je 100 posto siguran da se tu nalazi grobnica sa jednom ili više žrtava. Naša dužnost je provjeriti svaku informaciju koja do nas dođe, te jednostavno, ne ostavljati mjesta sumnji da se možda na nekom mjestu nalaze posmrtni ostaci žrtava a da mi to nismo detaljno pretražili", zaključila je u razgovoru za Source.ba Emza Fazlić.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana