11.4.2024. 18:06
Srbijanski analitičar o Svebošnjačkom saboru: Takve stvari neminovno vode u oružane sukobe. To se hiljadu puta dokazalo
Najave donošenja Izbornog zakona Republike Srpske, prijetnje secesijom, Vaskršnji sabor vlada manjeg bh. entiteta RS i Srbije, Svebošnjački sabor čiji je inicijator šef bh. diplomatije Elmedin Konaković, teme su o kojima smo razgovarali sa srbijanskim analitičarom Dušanom Janjićem.
Janjić na početku razgovora ističe da svjedočimo istom procesu u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Srbiji. 

"Isti je to proces, to su samo dijelovi priče koje mogu da definišem kao udubljavanje, zaoštravanje političke i sigurnosne krize. Osim ove tri zemlje, Crna Gora je već potonula u krizu, navikla se, ali će se i to reaktivirati. Dakle, mi imamo jedan, kako bih rekao, 'bal vampira' koji se zove etno-nacionalizam. To se vidjelo i kroz kampanju u vlasti Srbije - obilježavanje svih tih događaja, kako oni kažu, stradanja Srba, a u kojem će duhu biti i ta deklaracija na Uskršnjem saboru, tom crkvenom-narodnom skupu, kako oni kažu, a ja bih rekao ustvari, skup onih koji su na budžetu", kazao je Janjić.

Dodaje da su oni korisnici budžeta, a sebe definišu kao Srbe. 

"Dakle, ta kriza ima drugi dio koji zabrinjava. Te najave Dodika po stoti put da će se otcijepiti, one traju dok se on zaista ne otcijepi, ali to neće uraditi on, niti će oni primjetiti da je Republika Srpska ili nestala ili je zapravo pokrenula proces oružanih sukoba međuetničkih. Dakle, ono što sada zabrinjava je to da se međunarodna zajednica, odnosno njeni predstavnici, koji su i u Bosni i Hercegovini uključeni u takozvanu pomoć za demokratiju, evropeizaciju Srbije i Kosova, u suštini ponašaju kao i njihovi predstavnici 90-tih godina. Preokupirani su svojim problemima, što je razumljivo, a onaj dio posla koji bi trebalo da rade zapravo ne rade, simuliraju zajedno sa domaćim političarima takozvani neki evropski optimizam i igraju igru sitnih koraka, ali sitni koraci služe, ne da se kupi vrijeme da bi se nešto promjenilo, nego da prođu njihovi mandati, a sva odgovornost će, naravno, pasti na ljude koji žive tu. Po meni, to njihovo skidanje odgovornosti na dijaloge, na nekakve simulirane izbore, pripreme za izbore, u suštini, podstiče strahove da će doći do međuetničkih sukoba", priča Janjić.

Kaže da ovdje apsolutno može doći do novih oružanih sukoba, jer kako navodi, sve sadašnje vlasti, "gdje god se okrenemo su zapravo ratni profiteri i njihova djeca".

"Druga stvar, oni su nastali na tom etničkom sukobu i oni drugi politiku i ne znaju. Elmedin Konaković je do prije nekoliko dana djelovao kao neko ko je naučio nešto od svog igranja po evropskim ligama košarke, te bi i on pravio okupljanje Bošnjaka. Ovaj etno-nacionalizam se sada diže da bi oni opstali na vlasti. Mi smo nažalost prepušteni sa lošim vodstvima, slabim državama, te sa vrlo problematičnom političkom orjentacijom", govori nam Janjić.

O Svebošnjačkom saboru kaže da je to izdvojio jer je iznenađen i zaprepašten. 

"Od Konakovića se to nije očekivalo. Biti dobar sportista ne znači često da ćete biti dobar političar, naprotiv, mi imamo primjer Aleksandra Šapića koji je bio neosporan u vaterpolu, dok je u politici gori od morža u bazenu. Konaković je ušao u igru koju je, pretpostavljam, tokom 90-tih igrao van Bosne i pretpostavljam da mu je karijera bila po srednjoj Evropi. Dakle, zaboravio je ono zbog čega je i sam bio prinuđen...i kada se takvo nešto zaboravi i onoga časa ako svi idemo pod jednu nacionalnu zastavu, to ne može i to neminovno vodi u oružane sukobe. To se hiljadu puta dokazalo, ne samo na Balkanu...pogledajmo Gazu i taj čitav Bliski istok, pa on gori i ne smiruje se. Sa druge strane, Vučić igra jednu igru kakvu je igrao Slobodan Milošević sa crkvom i sa drugima, vjerujući da on to može da kontrolište i naravno da je Vučiću ovakva inicijativa Konakovića dobro došla", zaključio je u razgovoru za Source.ba portal Dušan Janjić.

Novinar: Ajdin Balićevac
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana