29.4.2024. 20:20
Reakcije na intervju Senada Hadžifejzovića sa Miloradom Dodikom: "Da sam se ja ovako grlio sa Senadom, ne bi smio iz kuće izaći mjesec dana od botova"
Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik gostovao je sinoć u vanrednom izdanju emisije novinara Senada Hadžifejzovića na njegovoj televiziji.

Već sama najava ovog intervjua je izazvala veliki interes javnosti zbog nešto složenije političke situacije nego što je to inače slučaj u Bosni i Hercegovini.

Koliko su građani zabrinuti i uznemireni, govori podatak da je samo na Youtube platformi intervju zabilježio skoro 430 hiljada pregleda za manje od 24 sata.



"Vanredna situacija zahtjeva i vanredan intervju", navedeno je bilo i u najavi intervjua dan ranije, a i sami domaćin je u najavi isto to ponovio, te i u toku razgovora, a predsjednik SNSD-a je to svaki
put odbijao.

"Kakvi su njegovi planovi, koji je sljedeći potez, da li je zagarantiran mir u BiH? Saznajte u vanrednom CD-u", također je navedeno u najavi intervjua.


Najava na portalu Face TV

Na kraju, saznali nismo skoro ništa od navedenog, jer je Dodik, koji je tokom intervjua djelovao nervozno i nesigurno, davao kontradiktorne i konfuzne odgovore, pa su gledaoci ostali bez odgovora, te dodatno zbunjeni i pored insistiranja voditelja na odgovorima. 

Kada bi mogli sažeti u najkraćim crtama skoro dvosatni intervju, rekli bi da je protekao u Dodikovom negiranju genocida, pljuvanju države Bosne i Hercegovine, odgovora u fazonu "hoću-neću" secesiju, te najnovijem detalju u Dodikovim javnim nastupima - ponudi od 2 milijarde obeštećenja, te da Potočare preda Federaciji BiH.

Zanimljivo da nijedan medij blizak vlasti u RS-u nije prenio niti jednu rečenicu iz ovog intervjua. Sa druge strane, portal BN TV-a je objavio članak o Dodikovom gostovanju, a kroz naslov su akcenat stavili upravo na Dodikove konfuzne odgovore.


Naslov sa portala BN TV

Banjalučka "Buka" je, također, prenijela intervju kroz jedan članak, sa naslovom: "BiH je nesretna zemlja. Potrebno je mirno razdruživanje".


Naslov sa portala Buka

U dva članka intervju su i prenijele Nezavisne novine.

Novinar Slobodan Vasković je na svom blogu napisao da je Dodik doživio fijasko u ovom intervjuu, te da se obrukao pokušavajući "da glumi 'dobroćudnog' autokratu koji istovremeno nema ništa protiv drugih u BiH i ima sve protiv drugih koji žive u BiH".

I "najglasniji" Dodikov opozicionar, poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović, je objavio na svom blogu da je Dodik doživio debakl.

"Da sam kojim slučajem ponizio Srbe i Republiku Srpsku sramnim televizijskim nastupom, kao što je to sinoć uradio 'uzurpator' u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovićem na Face televiziji, tumarao, lupao kao Maksim po diviziji i sramotio narod, mijenjajući za 180 stepeni stavove u roku od nekoliko minuta, a onda na kraju se grlio sa Senadom i pozdravljao kao sa rođenim bratom, vjerovatno bi od njegovih pristalica i botova bio izložen takvom linču da ne bi smio iz kuće izaći mjesec dana. Kada gostujem u CD-u ili na nekoj televiziji iz Federacije odmah skoče botovi da pišu kako sam izdajnik i poturica, iako nikada ničim nisam ponizio srpski narod već imao racionalan, principjelni, pomirljiv i srpski nacionalni stav, a sada svi junljci nikom ponikoše i u crnu zemlju propadoše", kazao je Vukanović.



Željeli smo čuti reakcije pojedinih bh. novinara na sami intervju, međutim, nijedan od onih koje smo kontaktirali nije ga gledao.

Novinar Faruk Kajtaz nam je kratko rekao da je Dodik previše zastupljen u sarajevskim medijima, te da smatra to kontraproduktivnim. Također je rekao da intervju nije želio gledati iz razloga što običnom građaninu neće ponuditi odgovore, već ga dodatno zbuniti.

U nastavku pogledajte reakcije sa društvene mreže X (bivši Twitter) na Dodikov intervju sa Hadžifejzovićem.

Nekadašnji novinar i urednik političkog magazina 60 minuta Bakir Hadžiomerović, reagujući na izjavu Dodik da je RS spremna platiti FBiH 2 milijarde odštete, je napisao:

"Čovjek-Hulja! Ne kontam šta rukovodi novinara da ga zove u emisiju kako bi iznova vrijeđao žrtve višestruko presuđenog genocida... i jer, Čovjek-Hulja bi valjda platio za počinjeni genocid... Odron Face TV! Toliko". 


Reagujući na istu izjavu, psiholog i analitičar Srđan Puhalo napisao je sljedeće: 

"Dodik nudi Federaciji BiH 2 milijarde maraka da se razdvoji od RS. Da ulozi te pare u RS, bili bi Švajcarska, ali para nema".

 

Referirajući se na istu izjavu, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dragan Mioković je pitao:

"Je li moguće da će neki sada analizirati onu budalaštinu od 2 milijarde za razdruživanje?".

 




(Ajdin B.)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana