20.5.2024. 17:10
Šta će biti sa general-pukovnikom Kneževićem koji je odao počast Ratku Mladiću u Kalinoviku: Iz MO BiH kazali da je Helez pokrenuo istražne radnje
Prije nekoliko dana, u žiži javnosti se, ponovo, našao prvi čovjek Oružanih snaga BiH Gojko Knežević.

Naime, on je zajedno sa zamjenikom ministra odbrane BiH Aleksandrom Goganovićem, obišao spomenik u Kalinoviku, ili kako je na društvenim mrežama napisao Goganović, spomenik stradalim u "odbrambeno-otadžbinskom ratu".

To toliko i ne bi bilo sporno da nije riječ o spomeniku u obliku kape presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, koji je inače rodom iz Kalinovika.

Prije četiri dana smo uputili Ministarstvu odbrane BiH upit sa sljedećim pitanjima:

1. Da li su pokrenute određene aktivnosti na eventualnim sankcijama general-pukovniku Kneževiću, a naročito jer je veličanje ratnih zločinaca i negiranje ratnih zločina i krivično djelo propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine?

2. Ukoliko su aktivnosti pokrenute, o kakvim potencijalnim sankcijama je riječ?

Iz MO BiH su danas odgovorili na naš upit kazavši da su pokrenute istražne radnje. 

"Vezano za temu iz Vašeg zahtjeva obavještavamo Vas da je ministar odbrane BiH pokrenuo istražne radnje putem Generalnog inspektorata Minstarstva odbrane BiH, o navedenom događaju. Do okončanja postupka nije moguće davati više inforamacija u javnosti", naveli su.

Podsjetit ćemo da je i visoki predstavnik Christian Schmidt pred Vijećem sigurnosti UN-a govorio o ovom skandalu.

Schmidt je govorio o jačanju integriteta izbornog procesa rekavši da je Odlukom uvedena zabrana da se osobe koje su bilo koji međunarodni ili domaći sudovi osudili za kazneno djelo genocida, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine mogu kandidovati na izborima ili obnašati bilo kakvu izbornu ili imenovanu funkciju.

"I to govorim povodom događaja koji se desio jučer kada su neki od najviših vojnih dužnosnika BiH, uključujući zamjenika ministra odbrane, zamjenika načelnika štaba i zamjenika komandanta zajedno sa skupinom pripadnika oružanih snaga iz RS izazvali skandal i odali počast osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Događaj se dogodio jučer u rodnom mjestu Mladića Kalinoviku. To moramo dokazati, ali ako je to istina, to je teško kršenje Kaznenog zakona BiH", kazao je Schmidt.

Nije ovo bio prvi skandal Kneževića jer je 8. januara prisustvovao na svečanoj akademiji povodom obilježavanja neustavnog tzv. dana RS-a.

General-pukovnik Knežević je imenovan na poziciju načelnika Zajedničkog štaba OS BiH kao prijedlog SNSD-a.

Novinar: Ajdin Balićevac

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana