27.4.2022. 17:11
Ramić o korupciji u zdravstvu: Za dvije hiljade maraka spremni su da unište nečiji život. To je ubistvo! Živjeti u koruptivnom društvu je propast, ljudi se trebaju ohrabriti da progovore
Anica Ramić, medicinska radnica koja je radni vijek provela u Domu zdravlja u Trebinju, osnivačica Udruženja "Stop mobbing", govorila je za Source.ba.

Zapravo, za Anicu Ramić sve se promijenilo kada je u Domu zdravlja Trebinje, gdje je bila zaposlena na mjesto načelnice Centra za mentalno zdravlje, uočila niz koruptivnih radnji koje je odlučila prijaviti. Nakon toga uslijedile su godine mobinga koje je nad njom vršio bivši direktor, inače jedan od ranijih gradonačelnika Trebinja, kadar SNSD-a. 

Nakon četiri godine pravosudne borbe, Anica Ramić vraćena je na poziciju sa koje je uklonjena, jer je uspjela da dokaže da su prekršena njena radna prava.

Međutim, za šest stomatoloških ordinacija i dvije zubne tehnike, vrijednost robe koja je procijenjena na oko 450 hiljada maraka, koje su nestale u periodu mandata tadašnjeg direktora, niko nije odgovarao. 
 

"Ja sam otišla u Centar javne bezbjednosti, prijavila sam to. Nećete mi vjerovati da se tada, čitav 'maltene' grad uključio protiv mene. I jedno četiri godine preživjela sam groznu golgotu", prisjeća se Ramić za Source.ba i dodaje:  

"Centar javne bezbjednosti je pokrenuo istragu i onda su to sve istražili i vidjeli su da je sve to nestalo - komplet ordinacije i dvije zubne tehnike su nestale. Vrijednost je procijenjena oko 450 hiljada maraka. Znate šta se desilo, tadašnji direktor je kupio stan u Banja Luci, kupio stan u Beogradu, Podgorici, divno je živio, dvoje kola je kupio, a u to su uključeni bili svi", govori Ramić. 

Nakon svega što je prebrodila, Anica Ramić odlučila je da osnuje udruženje "Stop mobbing" koje danas uspješno radi. Posebno je istakla saradnju sa Udruženjem "Kap", sa kojim je došla do brojnih saznanja koja ukazuju na korpciju u zdravstvu i neregularno poslovanje i odnos prema pacijentima. 

"Zamislite jednoj mladoj ženi ljekar predloži da joj operiše dojku, a djevojka nema karcinom dojke. Znači, za dvije hiljade maraka on je spreman da uništi nečiji život. To je ubistvo", navodi se Ramić za Source.ba. 


Cijeli razgovor pogledajte u videu! 


Novinarka: Aldina Rovčanin 
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo 

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana