14.6.2022. 13:40
"Potraga za nestalim ušla je u svoju najtežu fazu. Najveći problem je šutnja, tragamo za još 7.628 nestalih osoba - sigurni smo da u BiH postoje masovne grobnice“
Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Emza Fazlić, govorila je za portal Source.

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine traga za još 7.628 nestalih osoba, što ukazuje na postojanje masovnih grobnica u našoj zemlji, navela je Fazlić za portal Source. U proteklom periodu Institut je imao intenzivnije aktivnosti kada je u pitanju identifikacija. 

"U mrtvačnici Bosne i Hercegovine, posebno kada su u pitanju žrtve genocida u Srebrenici, imamo veliki broj posmrtnih ostataka za koje je stigao nalaz o identitetu, ali oni nisu zvanično identificirani, porodice nisu dale saglasnost za njihov ukop u proteklom periodu", za Source govori Fazlić te dodaje: 

"Imamo posmrtne ostatke žrtava koji se nalaze na policama u vrećama u mrtvačnici već 10, 12, 15 godina. Dakle, duži vremenski period. Porodice za sada nisu imale snage da se odluče na njihov ukop, na identifikaciju. Uglavnom je bio razlog mali broj skeletnih ostataka koji je pronađen.“

Kao najvažniji segment pri cjelokupnom procesu pronalaska žrtava jeste određivanje tačne lokacije.  

"Najvažnije u čitavom tom kompletnom procesu jeste tačna informacija o lokaciji moguće grobnice - masovne, pojedinačne ili zajedničke“, navodi Fazlić te dodaje:  

„Najveći problem jeste ta šutnja, zavjera šutnje. Oni ljudi koji znaju, koji imaju informacije o onome što se dogodilo, o lokacijama tijela, oni odlučuju da šute. Uglavnom je to zbog straha da progovore. Jer, ako progovore, ukoliko su učesnici zločina bit će podložni nekakvim sankcijama", navodi Fazlić.

Kada su u pitanju žrtve koje bi mogle biti ukopane 11. jula u Srebrenici, taj broj će zvanično biti zaključen 1. jula, iako je do sada potvrdu za identifikaciju dalo 46 porodica žrtava. 

"Među žrtvama su i tri maloljetne osobe koje su imale između 16 i 17 godina u momentu kada su ubijene. Ukopat će se i blizanci koji su imali 20 godina u momentu likvidacije. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u različitim masovnim grobnicama. Također, ukopat će se i otac i sin", za Source govori Fazlić.  



Novinarka: Aldina Rovčanin 
Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana