27.2.2022. 15:30
Majine lutke Pepetuške obišle su svijet, raduju im se i djeca i roditelji
Maja Gerin po struci je likovni tehničar, sa nedovršenom diplomom sociologa i idejni je tvorac popularne lutke Pepetuške. Maja čeka svoje drugo dijete, koje samo što nije.. Upitali smo je da li će nastaviti praviti ove lutke koje uveseljavaju i djecu i odrasle.

Pepetuške su nastale iz čiste zaigranosti i ideje da svaka djevojcica treba imati krpenu lutku koja liči na nju.

"Nevjerovatno što su vrlo brzo poželjeli svoju malu kopiju imati i dječaci a onda i odrasli. Pepetuske su specificne jer su nastale po filozofiji Rudolfa Steinera,  gdje svakom dijetetu treba dozvoliti da mašta, bude sretno ili tužno a da taj osjećaj zna samo iskazati.", kaza nam je Maja.

"Nakon 17 god rada u dvije kompanije, gdje sam radila prodaju kroz tendere (što nije baš kreativno), a poslije kao menager prodaje, stekla iskustvo, usudila sam se napraviti priču o kojoj sam oduvijek maštala.", kazala nam je Maja dok se prisjećala kako je njena priča krenula.

Lutke imaju samo oči i samim tim djeci ne ne nameću lažna osjećanja.. Steinerovo učenje o djetetu i odgoju danas se primjenjuje u više od 1.000 "Waldorfskih" škola širom svijeta, mnoštvu vrtića i ima sve više sljedbenika.


Ove Majine lutke, velikim su dijelom i waldorfske lutke.  Svaka lutka je pravljena ručno sa oprezno biranim materijalima. U svaku lutku je uloženo mnogo truda, ljubavi, pažnje pa i ponekad "straha" hoće li ličiti na svog vlasnika.

- Do sada smo imali prekrasna iskustva i to nas drži da opstanemo u ovom nezavidnom vremenu - kaže nam Maja u završnici našeg razgovora.


NOVINAR: Amer Mujezinović
SNIMATELJ I MONTAŽER: Kenan Ćemo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana