15.3.2022. 13:45
Zašto je MUP RS pravio popis pripadnika OS BiH i da li imaju neke skrivene namjere!?
?Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspolaže podacima da je MUP Republike Srpske u proteklom periodu telefonski kontaktirao pripadnike Oružanih snaga BiH koji žive na teritoriji RS.

U policijske centre MUP-a RS dostavljen je obrazac “D-19” sa tabelom u koju bi policijski službenici trebali upisivati lične podatke pripadnika sigurnosnih agencija i Oružanih snaga BiH koji žive ili rade u njihovom reonu.

“Posebno je simptomatično da je ova aktivnost započela u jednoj općini u Podrinju u toku vikenda i da su tada kontaktirani samo pripadnici OS BiH iz reda bošnjačkog naroda. Nakon naše reakcije, to je prošireno na pripadnike OS BiH iz drugih naroda, na ostale općine, kao i na zaposlene drugih državnih institucija”, istakli su iz Ministarstva.

Komentar o temi dao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske:

“Ja sam bio informisan istog dana kada je policajac u Bratuncu evidentirao Bošnjake, pripadnike OS BiH, koji su se na ovo požalili. Pitali što se dešava..Nismo htjeli reagovati dok ne vidimo šta je u pozadini jer je vrijeme teško i svi smo napeti i osjete se tenzije, pa nismo htjeli ishitreno reagovati, ali očito je da MUP RS prikuplja informacije isključivo o Bošnjacima. Ako je drugačije, neka izađu u javnost i neka kažu da li su nijednog pripadnika OS BiH srpske nacionalnosti u Bratuncu komunicirali”, naveo je Salkić.

U saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a ranije su kazali kako je riječ o klasičnom policijskom poslu koje se obavlja u skladu sa propisima MUP-a Republike Srpske ili kako je za agenciju Srna izjavio ministar Dragan Lukač.


PO PITANJU OVE TEME OGLASILA SE I ISLAMSKA ZAJEDNICA:

– Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izražava zabrinutost zbog medijskih navoda o popisivanju pripadnika sigurnosnih službi i Oružanih snaga BiH na području entiteta RS i poziva međunarodne institucije i nadležne državne organe da ispitaju i rasvijetle ove aktivnosti MUP-a RS – rečeno je u saopćenju koje prenosi MINA.

"Tajne aktivnosti MUP-a RS unijele su nemir među članove i pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i neumoljivo ih podsjećaju na metode, praksu i metodologiju retrogradnih politika devedesetih godina, kada su također izrađivani spiskovi nepodobnih građana u svrhu 'konačnih rješenja'. Znamo šta je uslijedilo nakon toga", navedeno je u saopćenju kancelarije reisu-l-uleme.

“U slučaju nekog bezbjednosnog događaja i njegovog razrješenja, vanredne situacije ili pružanja pomoći prilikom zaštite i spašavanja lica i imovine ugrožene elementarnom nepogodom i slično, vrlo su korisna saznanja o licima koja posjeduju specifična znanja, obavljaju ili su obavljala specifične poslove iz sfere bezbjednosti. Njihovo profesionalno iskustvo ili određena informacija koju posjeduju, može biti od ključnog zanačaja u datom momentu i doprinijeti unapređenju stanja bezbjednosti”, saopštenje je Lukača.

Ministar Lukač ostao je nedostupan za pitanja novinara. Dok se u MUP-u RS pozivaju na upustvo o vladanju sigurnosnom situacijom iz 1994. koje je ažurirano prošle godine, u MUP-u Federacije kažu kako slične aktivnosti u ovom entitetu nisu provođene niti postoje zakonski akti koji to omogućuju.

“S druge strane mislim da su podaci poprilično javni u smislu gdje i kojih pripadnika ima. Također i u slučaju Oružanih snaga, OSA-e, Granične policije BiH. Oni su regionalno raspoređeni po BiH i ne vidim razlog, niti potrebu da ih bilo ko popisuje”, saopštili su iz MUP-a FBiH.

Akcija popisivanja bivših i aktivnih pripadnika sigurnosnih agencija BiH i Oružanih snaga BiH pokrenuta je istovremeno kada su čelnici MUP-a Republike Srpske, sa ministrom Daganom Lukačem na čelu, započela “tehničko-tektičke zborove” u većim gradovima tog entiteta.

Početkom mjeseca, tačnije 2. marta “taktičko-tehnički” zbor održan je u Trebinju gdje je MUP RS pokazao svoja borbena vozila DESPOT. Sedam dana kasnije, “pokazna” vježba je bila u Istočnom Sarajevu. Za 16. mart MUP RS će izaći na ulice Bijeljine.  Takve vježbe održavat će se sve do 30. marta, kada će, na Dan policije RS, biti održan “taktičko-tehnički zbor” na Trgu Krajine u Banja Luci.

Nakon medijskih izvještaja da MUP bh. entiteta Republika Srpska vrši popis pripadnika svih sigurnosnih službi i Oružanih snaga BiH koji se nalaze na teritoriji tog entiteta, Ured reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića zatražio je ispitivanje takvih aktivnosti.

Prisjetimo se akcije MUP-a RS u kojoj je u okviru programa obilježavanja Dana policije Republike Srpske održaan prezentacija naoružanja MUP-a Republike Srpske:

"Čast mi je što smo u prilici da građanima Istočnog Sarajeva predstavimo opremu sa kojom policijske snage raspolažu, kao i ostvareni napredak u posljednjih 30 godina u taktičkom i tehničkom smislu”, naveo je direktor Kostrešević.



Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić  rekao je da su na pomenutom skupu građani imali priliku da se uvjere da je policija Srpske sposobna da sačuva bezbjednost građana Istočnog Sarajeva, ali i Republike Srpske u cjelini.

Iz Ministarstva odbrane BiH ističu kako su navedena saznanja proslijedili nadležnim državnim agencijama na dalje postupanje. Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je ranije za agenciju Srna da je riječ o "klasičnom policijskom poslu".

Službeni komentar Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova nismo uspjeli doobiti jer se na naše pozive upućene odsjeku za odnose s javnošću niko nije javljao do zaključivanja ovog teksta. Nadamo se njihovom odgovoru na naš upit po pitanju ove teme i konkretnim informacijama po pitanju nedavnog istupa MUP-a Republike Srpske i njihovog pravljenja popisa. U narednim danima objavit ćemo i nekoliko mišljenja ljudfi iz struke koji nam m,ogu pojasniti ovaj potez.


NOVINAR: Amer Mujezinović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana