18.4.2022. 15:45
Prijedor, grad od skandala: Nakon 'ljubitelja tableta', u gradu aktuelan mrzitelj pripadnika druge vjere!
Prijedorski ured gradonačelnika već neko vrijeme prate razni skandali. Najnoviji gaf je napravio aktuelni zamjenik gradonačelnika Prijedora. Putem svog Facebook profila on je vrijeđao katolike na Uskrs.

Žarko Kovačević koji obnaša funkciju zamjenika gradonačelnika Prijedora, iznio je jučer niz uvreda na račun vjernika katolika. Dobro ste pročitali, nije čestitao sugrađanima nego ih izvrijeđao, najstrašnije.
 

Nije ovo prvi put da glavni akter jučerašnje afere ima čudan javni nastup. U mjesecu oktobru 2021. godine on je putem društvenih mreža objavio fotografiju s nacistočkom kapom. Na taj njegov čin reagovao je Nebojša Vukanović. On je još tada pozvao na smjenu Kovačevića, kako je naglasio "u roku – odmah!".

“Njegove fotografije, veličanje nacista i fašiste, su skandaloznije od Pavlovića koji se drogira tabletama i psihoaktivnim supstancama. Žarko Kovačević je kadar Ujedinjene Srpske razjedinitelja Nenada Stevandića, i vidjet ćemo da li će se ova stranka i Stevandić ograditi od njega i da li će ga isključiti iz članstva zbog veličanja fašista i nacista”
, napisao je Vukanović tada u poruci za javnost.

- Upućujemo vam inicijativu za smjenu Žarka Kovačevića sa dužnosti zamjenika gradonačelnika Prijedora zbog njegove jučerašnje objave na Facebooku, navodi se u otvorenom pismu, koje potpisuju građani Prijedora, a poslali su ga gradonačelniku Slobodanu Javoru, rukovodstvu Skupštine grada i odbornicima - piše portal Nezavisnih novina.


"Smatramo neprimjerenom i nedopustivom komunikaciju s bilo koje pozicije javne uprave kojom se diskriminiše bilo koji građanin zbog bilo kojeg identiteta. Očekujemo od gradonačelnika da inicira razrješenje Žarka Kovačevića s dužnosti zamjenika gradonačelnika Prijedora, a od Skupštine grada da tu inicijativu podrži kako bi se svim građanima našeg grada poslala poruka da su bezbjedni bez obzira na nacionalna, vjerska, rodna, politička ili bilo koja druga opredjeljenja", navodi se u otvorenom pismu, koje je u posjedu "Nezavisnih novina".


Jučer je nastavio sa ponašanjem koje se može posmatrati kao politika međuvjerskih podjela, kako u manjem bh. entitetu Republici Srpskoj, tako i u Federaciji BiH.

"Kad se sjetim šta je katolički kler radio i radi Srbima, koliko je žrtava pod njihovim blagoslovom bilo, ne da ne mogu ništa čestitati već ih se gnušam", napisao je Kovačević u svom obraćanju javnosti.

Intrigantan je bio nastavak njegove objave u kojoj je naveo:

“A do iskrenog izvinjenja i pokajanja, vatikanistima nek je daleko lijepa kuća”.


Za zaključak ostavio je rečenicu:

"Zato, sačekajmo i sačekajte naš Vaskrs za čestitke. A do iskrenog izvinjenja i pokajanja, vatikanistima nek je daleko lijepa kuća", napsiao je u svojoj krajnje neozbiljnoj i veoma vulgarnoj i uvredljivoj poruci.


Nakon što je vdiio prve reakcije na njegovu sramnu objavu, oglasio opet pa pokušao pojasniti svoj stav koji je iznio nešto ranije:

"Za one koji kažu da me treba ubiti i za one koji pišu uvrede da pojasnim: klerici su onaj dio vjernika koji se bave politikom. Vatikan je država, DRŽAVA iz koje nikad nismo čuli da im je žao za bilo koje srpsko stradanje i Vatikan nije isto što i katolička crkva i vjernici. Vatikan je država koja je među prvima priznala Hrvatsku. A terra misionaris, znači da Vatikan ima poseban odnos ka BiH u smislu aktivizma i to je dokazano hiljadu puta. Ja nisam čovjek-funkcija, mislim kako mislim. Ponešto pročitam a ponekad i napišem. I to je to. Uvrede prihvatam, pogotovo njihove. Ali prijetnje smrću nisu mala stvar.  Sve je za ljude, valja ostati slobodouman kako god", napisao je Kovačević.

- Nažalost, takav govor mržnje najbolji je pokazatelj toga da u društvima koja se nisu suočila sa prošlošću, vrijeđanje drugog i drugačijeg, postaje oblik društveno prihvatljivog ponašanja. Ukoliko se tome danas ne stane u kraj, sutra će doživljavati kao normalno i uobičajno - navodi se u poruci sztanke DF.


Nepuna tri mjeseca, obavljao je Žarko Kovačević dužnost i obavezu prvog čovjeka grada Prijedora i to nakon što je zbog afere s fotografijama na kojim guta tablete, smijenjen dotadašnji gradonačelnik Dalibor Pavlović. Afera za aferom, postalo je to izgleda uobičajeno i ostalo normalno u ovom bh. gradu. 

Pristup određenim informacijma iz Gradske uprave Prijedora možete pristupiti putem OVOG linka.

Prijavu neke nepravilnosti u gradu Prijedoru, građani mogu obaviti putem OVOG linka.



(Amer Mujezinović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana