1.4.2016. 14:33
Počelo suđenje Edhemu Žiliću za zločine u Konjicu
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Državnog tužilaštva i odbrane počelo je suđenje bivšem pripadniku Armije BiH (ABiH) Edhemu Žiliću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. godine na području Konjica.

Prema optužnici, Žilić je činio, naredio, omogućio i nije spriječio nečovječna postupanja prema zatvorenicima hrvatske i srpske nacionalnosti u zatočeničkom objektu sportske dvorane ''Musala'' u Konjicu.

Kao nekadašnji vršilac dužnosti upravnika u tom objektu, Žilić je optužen da je od maja do kraja oktobra 1993. godine omogućio stražarima da seksualno zlostavljaju i siluju zatočenike.

Po riječima tužiteljice Sanje Jukić, optuženi je omogućio da Ibro Macić i drugi stražari udaraju i tjeraju na seksualne odnose četiri zatvorenika, a nakon toga su ih zapaljenom letvom pržili po genitalijama.

Kako je navela Jukić, u augustu 1993. godine Žilić nije spriječio silovanje zatvorenika R.M.

Prema optužnici, Žilić je, zajedno sa svojim podređenima, neutvrđenog dana u maju 1993. godine tukao malodobnog S-1, najviše u međunožje, zbog čega je ovaj zatvorenik trpio jake bolove.

Također, prema jednoj od tačaka optužnice, u septembru 1993. godine lično je prozvao u hodnik Peru Jozića, koga je potom vrijeđao i udarao.

Lično je, kako stoji u optužnici, usvojoj kancelariji u ''Musali'' udario šakom zatvorenika Milana Jovšića, a u junu 1993. godine je ispred objekta pretukao Marija Matkovića, kod koga je pronašao komad hljeba i luk.

On je, prema optužnici, u više navrata tukao zatvorenike raznim predmetima i zlostavljao ih prilikom obavljanja prinudnih radova ukoliko bi kod njih našao komad hljeba ili drugu hranu.

- Dokazat ćemo svih 16 tačaka optužnice - istakla je Jukić, dodavši da planiraju pozvati 52 svjedoka i izvođenje 68 materijalnih dokaza.

Jukić je kazala da je Ibro Macić osuđen na deset godina zatvora pred Sudom BiH, a Žilićev brat Ramo nepravosnažno na četiri godine zatvora pred Kantonalnim sudom u Mostaru.

Odbrana Žilića je navela da će dokazati da nije riječ o civilima, kako tvrdi Tužilaštvo, već o ratnim zarobljenicima.

- Nije isto ratnog zarobljenika i civila udariti nogom u stražnjicu - rekao je branilac Duško Tomić.

On je kazao da je optužnica gnusna i teška, te da je odbio sporazum o priznanju krivice koji mu je ponudilo Tužilaštvo BiH.

- Odbili smo četiri do pet godina, koliko nam je nuđeno, jer ako je ovo ovako kao u optužnici, onda je to minimum 15 godina - rekao je Tomić, naglasivši da će Žilića braniti istinom.

Prvi svjedok bit će saslušan 8. aprila, javio je BIRN - Justice Report.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana