27.6.2017. 18:04
Živa lomača: Nastavnica Nada Komad vrijeđala učesnike skupa u Višegradu
U Višegradu je obilježena 25. godišnjica od spaljivanja 70 Bošnjaka u naselju Bikavac, koje su 1992. godine počinili pripadnici srpske paravojne jedinice „Osvetnici“.


Među živo spaljenim civilima bila je beba stara samo dva dana.

Bakira Hasečić, predsjednica udruženja „Žena-žrtva rata“ u čijoj organizaciji je obilježena godišnjica i postavljena spomen ploča rekla je za agenciju Patria da je skup u Višegradu prošao relativno mirno, uz nekoliko provokcija lokalnih ekstremista.

- Nastavnica tjelesnog odgoja Nada Komad izašla je pred skup i nekoliko puta izvuknula: „Pobjeda, pobjeda“... sa podignuta tri prsta – rekla je Hasečić za agenciju Patria.

- Nada je supruga Milana Komada, koji je bio osumnjičen za ubistvo komšije Ibrahima Ripca ubijen u višegradskom naselju Kosovo Polje – kaže Hasečić, dodajući da je tužno da nakon tolikih zločina još uvijek postoje ljudi koji ispoljavaju mrženju prema drugima samo jer su druge vjere.

- Nada je prosvjetni radnik. Šta ona može naučiti mlade ljude, ako ima toliko mržnju u sebi – rekla je Hasečić. Ona je dodala da su iz Udruženja prijavili nastavnicu Nadu višegradskoj policiji zbog provociranja skupa.

U Višegradu je bilo više od 10 „živih lomača“, kuća u kojima su masovno spaljivani bošnjački civili. U tim kućama, prema evidenciji Udruženja „Žena-žrtva rata“ broj spaljivanih žrtava kreće se od jedne do 70. Najveće lomače su one iz Pionirske ulice i sa Bikavca, kada je u junu 1992. ukupno spaljeno oko 140 ljudi.

(Patria/Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana