24.2.2018. 17:15
Članovi Predsjedništva BiH u audijenciji kod pape Franje u Vatikanu
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić koji su boravili na audijanciji kod pape Franje u Vatikanu zahvalili su papi na prijemu i prenijeli mu pozdrave svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su sa papom Franjom o aktuelnoj situaciji, te je istaknuta važnost unapređenja političkih odnosa, intenziviranja reformskih procesa i ispunjenja uvjeta koji su u funkciji jačanja evropske perspektive Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu najavljena je predaja odgovora na Upitnik visokim zvaničnicima Evropske komisije, predviđena za 28. februar ove godine.

Također, naglašen je značaj nedavno objavljene Strategije o proširenju na zapadni Balkan, koja naglašava otvorenu perspektivu članstva u EU za sve zemlje zapadnog Balkana.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost papi Franji i Svetoj Stolici na podršci koju su do sada pružali Bosni i Hercegovini, te izrazili nadu da će ta podrška biti nastavljena i u budućnosti u okviru napretka ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Nakon susreta članova Predsjedništva BiH sa papom Franjom održana je audijencija za delegaciju Bosne i Hercegovine, u kojој su prisustvovali zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, ambasadorica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici Slavica Karačić, šefica Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića Tonka Krešić-Gagro, šef Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Elvir Čamdžić i savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića Slavko Vučurević.

Nakon audijencije, članovi Predsjedništva BiH imali su susret s državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom na kojem su istakli su da su bilateralni odnosi BiH i Svete Stolice prijateljski, uz visok nivo razumijevanja i saglasnosti o najvažnijim političkim pitanjima u domenu bilateralnih odnosa i ukupnih međunarodnih odnosa. 

Naglasili su da BiH izuzetno cijeni pomoć Svete Stolice BiH i što u svom djelovanju zagovara toleranciju i ravnopravnost. Osnovni ugovor između Svete Stolice i BiH, i pored privremenih zastoja u pojedinim odredbama, ostaje trajna obaveza BiH, koju ona nastavlja provoditi.

Također, obaveze iz oblasti Osnovnog ugovora i Dodatnog protokola koje su na sebe preuzele institucije BiH i entiteta ostaju trajne, a njihova provedba ostaje trajna obaveza svih nadležnih institucija. Kardinal Parolino je naglasio da Sveta Stolica pruža podršku BiH jer je i u njenom interesu stabilna BiH s evropskom perspektivom.

Ponovio je da Sveta Stolica podržava jačanje kulturnog i međureligijskog dijaloga, suživot u BiH i njen multietnički karakter, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA/Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana