24.9.2018. 13:52
Očekuje se objava Zakona o krivičnom postupku u Službenom listu i njegova konačna primjena
Zakon što je u Parlamentu Bosne i Hercegovine usvojio izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine sutra, ili najkasnije prekosutra sliejdi i objava Zakona u Službenom glasniku BiH, a nakon čega kreće i primjena Zakona.

Prema novom zakonu o Krivičnom postupku BiH, imunitet se više neće moći davati za krivična djela za koja je zaprijećena zatvorska kazna od deset ili više godina zatvora.

Jednim od amandmana je definirano i da će se postojeće istrage nastaviti voditi prema dosadašnjim odredbama ZKP-a, a da će se izmjene ovog zakona primjenjivati na sve buduće zakone.

Najvažnija izmjena se odnosi na to da istrage tužilaca više neće moći trajati unedogled. U određenom roku tužilac će se morati izjasniti u vezi sa istragom, odnosno donijeti odluku da li će podići optužnicu ili ne. Ako ne podigne optužnicu, istraga se obustavlja.

Ovakvim izmjenam zakona ranije su se usprotivili iz SNSD-a i HDZ-a BiH. To su iz međunarodne zajednice ocijenili kao udar na  borbu protiv kriminala:

"Potpisane ambasade i organizacije smatraju da su takva očigledna nastojanja određenih političkih stranaka da stvore rupe u zakonu, a državnim pravosudnim institucijama oduzmu instrumente da se efikasno bore protiv organiziranog kriminala i korupcije, potpuno neprihvatljiva.

 Zbog takvog pristupa čelnici tih stranaka i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH direktno su odgovorni za moguće dalje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH, na štetu svih građana", navodeno je u reakciji koju su krajem maja potpisali iz Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE.


(Patria/Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana