23.7.2019. 15:50
Na lokaciji bivše 'Energane' u Banjoj Luci najveće zagađene piralenom
Nakon analize 52 uzorka na 21 lokaciji kontaminiranog zemljišta u Poslovnoj zoni "Incel“ u Banjoj Luci utvrđeno je da nema piralena u podzemnim vodama Vrbasa, a najveći dio kontaminiranog zemljišta je na području bivše "Energane“ - rekla je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić.

-Koncentracija piralena je veća od dozvoljene na tri lokacije u 'Incelu' i iznosi oko 0,6 dok je dozvoljena oko 0,2. U pitanju su lokacije 'Energane', 'BC Metal' i Top Metala – rekla je Golić.

Istakla je da će definitivne podatke o količini prekoračenja koncentracije piralena u zoni "Incela" imati kada ekspertski tim završi svoj dio posla.

Vlada Švedske i UNDP angažovali su eksperta za remedijaciju zemljišta, kao konsultanta koji će dati smjernice za dalje postupanje u vezi sa sanacijom kontaminiranog zemljišta u Poslovnoj zoni "Incel“ u Banjoj Luci.

Nakon što je danas održan drugi sastanak nadležnih predstavnika s ciljem definisanja mjera u vezi sa sanacijom kontaminiranog zemljišta u "Incelu", Golić je istakla da je neophodno napraviti zajednički plan aktivnosti svih nadležnih institucija, kako bi se blagovremeno definisao način sanacije kontaminiranog zemljišta.

U roku od sedam dana međunarodnom ekspertskom timu bit će dostavljena sva potrebna dokumentacija, a za oko mjesec dana trebalo bi da se utvrde smjernice mjera koje treba preduzeti.

-Prva faza je da se ono što je najzagađenije izveze iz zemlje. Mi ovdje nemamo nijednu deponiju za taj opasni otpad, niti postrojenja ili spalionice – rekla je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Ponovila da će taj bh. entitet imati na raspolaganju 300.000 dolara pomoći UNDP-a za sanaciju stanja u Incelu“, koji obuhvata 80 hektara zemljišta, a oko 40 hektara je lokalitet nekadašnje "Energane“, koja ne radi od 2010. godine.

-Svi subjekti koji se nalaze u Poslovnoj zoni 'Incel' bit će obavezani da plate sve što su učinili u okviru svog subjekta, jer u domaćem zakonodavstvu postoji načelo 'zagađivač plaća' – kazala je Golić.

Bit će obavljen i hitan pregled svih radnika, koji su radili na mjestu gdje je iscurio piralen, kao i drugih radnika u 'Incelu'.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je kazao da je napravljen precizan redoslijed narednih koraka i mjera.

Prva mjera je istraga odgovornosti pravnog ili fizičkog lica za zagađenje na podučju 'Incela', druga je prevencija koja uključuje mjerenja i uzorkovanja, kao i zabrana iskopa, izvoza i manipulisanja materijama iz zemljišta bez prethodno utvrđenog stanja i mjerenja.

Kao treću mjere je naveo uklanjanje posljedica, nakon čega bi se ušlo u izradu kompletnog projekta i preduzimanja mjera na sanaciji, a četvrte mjere se odnose na zdravstvenu zaštitu, koja bi podrazumijevala besplatnu zdravstvenu zaštitu za kancerogena oboljenja.

On kaže da su problem uvidjeli kada je izbio požar u staroj "Energani", ali da su materije kao što je piralen ranijih godina bile legalne za upotrebu i nisu smatrane opasnim.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana