6.7.2020. 22:50
Vlada KS i Krug 99: Afirmisati državnost Bosne i Hercegovine
Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo podržat će organizaciju manifestacije u kraljevskom gradu Bobovac, povodom obnove bosanske državnosti i obilježavanja 25. novembra - Dana državnosti BiH.

Ovo je najavljeno na današnjem sastanku premijera KS Marija Nenadića, ministra Kenana Alikadića s predsjednikom Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug‘99 Adilom Kulenovićem i njegovim uvaženim članovima i akademikom Martinom Tajsom i Mirkom Pejanovićem.

“Tradicionalnim okupljanjem na Bobovcu afirmiše se korijen bosanskog državnog subjektiviteta i utemeljenosti, kao i razvoj državnosti Bosne i Hercegovine u budućnosti”, poručeno je sa današnjeg sastanka.

Predsjednik Kulenović je istakao kako Asocijacija postoji već 27 godina, a da godišnje u prosjeku održe oko 40 sesija.

“Mi nismo prestajali s radom ni tokom pandemije koja je proglašena zbog korona virusa. Zahvaljujući modernoj tehnologiji sesije su se održavale ‘online’. Gosti su nam bili intelektualci iz cijelog svijeta, od Londona do Australije”, naglasio je Kulenović.

Na sastanku je bilo riječi i o iznalaženju načina pružanje institucionalne podrške ovoj asocijaciji, jer je ona po riječima akademika Pejanovića, jedna od rijetkih koja njeguje analogiju društvenih procesa kroz historiju, zbog čega su poznati u regiji i svijetu.

Premijer i ministar su se saglasili sa navedenim i istakli da se radi o dugogodišnjem i veoma zapaženom radu te da će nastojati da pronađu način i za sistemsku podršku Vlade Kantona Sarajevo ovoj asocijaciji.


(Patria) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana