2.8.2020. 8:50
Iskustva pacijenata: Šta uzimati preventivno, a šta kad se liječite od koronavirusa
Broj zaraženih u Kantonu Sarajevo raste iz dana u dan. Umjesto adekvatnih savjeta od Kriznog štaba KS kako da ojačamo svoj imunitet i da li možemo već preventivno djelovati i piti određene lijekove ili suplemente uz ishranu obogaćenu voćem i povrćem, mi dobijamo apele da budemo odgovorni i da ih je strah šta će se dogoditi u narednih 14 dana. Od straha nemamo ništa osim pojave dodatnog stresa koji već proživljavamo pet mjeseci i u svom domu i van njega.

Današnja smrt Almera Hašimbegovića (51) pogodila je brojne Sarajlije i one koji su ga poznavali. Preminuo je od posljedica koronavirusa na Podhrastovima nakon što je prethodno priključen na respirator. 

U tek nekoliko TV gostovanja nekolicine ljekara infektologa i pulmologa mogli smo čuti savjete da svoju ishranu obogatimo selenom i cinkom, C i D vitaminima, puno tečnosti, ispirati usta i nos slanom toplom vodom. 

Čak i nakon što zvanično vam bude potvrđena zaraza koronavirusom ne dobijete adekvatne savjete za terapiju koju treba primijeniti. Neki od onih koji su se izborili sa koronavirusom i to sa teškim simptomima odlučili su podijeliti svoja iskustva šta su uzimali od lijekova. Sve što su koristili bilo je u dogovoru sa ljekarima koje su privatno poznavali i koji su im dali savjete šta koristiti u terapiji.

Jedan od njih se danas oglasio na Facebook profilu pojašnjavajući i simptome i faze zaraze i način testiranja i sve ono što su koristili i preventivno i što koriste tokom borbe s virusom. Uz dozvolu Ejuba Kučuka, vlasnika marketinške agencije MITA i lanca pekara prenosimo dio njegove objave o tome šta koristi kao terapiju. I on i njegova supruga su zaraženi i nalaze se u izolaciji. 

“Šta vas može spasiti:
- Ne poričite virus
- Sumnjajte prvo na sebe i svoje ukućane pa na sve ostale
- Ako samo malo kašljete ili imate blagu temperaturu bolje da se ponašate kao da imate COVID 19 nego da nemate. Ne zaboravite, ja sam 2 dana imao blage simptome, pa sam 5 dana bio odlično, a onda mi se vratio kašalj i bol u kostima. Od toga vas samo malo dijeli da dobijete upalu pluća koja u danu može prerasti u komatozno stanje.
- Ako vam je iko u okolini sumnjiv, nemojte se viđati ni pozdravljati jer nije vam sumnjiv(a) bez razloga.
- Ne družite se s osobama koje se ne pridržavaju i ne poštuju mjere zaštite
- Nosite maske, perite ih i otkuhavajte svaki dan, jednokratne bacajte
- Čim dođete kući, presvucite se i sterilizujte mobitel + sve što koristite i u kući kao i vani
- Kupite lijekove sa fotografije, ne čekajte da vas država izliječi jer može biti kasno.
Da sam znao sve ovo i da sam imao terapiju, danas bi možda moj kum bio živ. Za njega je kasno, ali možda neko drugi preživi zbog napisanog pa evo još jednom terapije:
KAD POSUMNJATE U KORONU (bez obzira imate li simptome):
C vitamin 3 gr (3 tablete po 1000 mg dnevno)
Selen 2x100mgr (2 tablete dnevno)
Cink 2x20mgr (2 tablete dnevno)
D Vitamin 10.000 jedinica (2 tablete dnevno)
Aspirin (1 tableta dnevno)
Paracetamol – po potrebi za bol i protiv temperature
Tečnost – jako mnogo čajeva s C vitaminom, sokova, vode, supa jer virus treba saprati iz grla u stomak gdje ga uništava želučana kiselina.
Nalaze vadite 2 do 3 dana kasnije jer treba vremena da se razviju antitijela
AKO OBOLITE OD COVID19:
Sumamed – jedna tableta dnevno, 6 dana
Arechin – 2x1 tableta dnevno, deset dana
Clexan – jedna injekcija dnevno, deset dana.
C vitamin 3 gr (3 tablete po 1000mg dnevno)
Selen 2x100mgr (2 tablete dnevno)
Cink 2x20mgr (2 tablete dnevno)
D Vitamin 10.000 jedinica (2 tablete dnevno)
Paracetamol – po potrebi za bol i protiv temperature
Tečnost – jako mnogo čajeva s C vitaminom, sokova, vode, supa jer virus treba saprati iz grla u stomak gdje ga uništava želučana kiselina
Napomene:
- nekom za glavobolje ne pomaže Paracetamol pa su koristili Caffetin (sadrži Paracetamol)
- ni u kom slučaju ne uzimajte lijekove koje zadrže ibuprofen
- ako ne morate, narednih 15 dana se nigdje ne krećite

(NAPOMENA: Riječ je o savjetu pacijenta koji je zaražen koronavirusom i terapiji koja pomaže njemu i supruzi uz ljekarsku instrukciju).

(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana