15.1.2021. 11:43
VE „Podveležje“ - proizvedeni prvi kilovat sati električne energije!
Vjetroagregati na lokacijama 7 i 8 VE „Podveležje“, u toku funkcionalnog testiranja, proizveli su prve kilovat sate električne energije koja je plasirana u prijenosnu mrežu.
Provedbom testiranja na prva dva vjetroagregata od ukupno 15 instaliranih na podveleškom platou, započela je završna faza ispitivanja funkcionalnosti vjetroagregata i proizvodnja električne energije na VE „Podveležje“. 

Izvođač radova Konzorcij SIEMENS u narednom periodu sukcesivno će ispitivati funkcionalnost i preostalih agregata.

Instaliran je i djelimično testiran Sistem nadzora i upravljanja (SCADA) VE „Podveležje“, koji predstavlja krovni sistem Vjetroparka i omogućava potpuni daljinski nadzor i upravljanje  Vjetroparkom „Podveležje“ iz Dispečerskog centra za upravljanje proizvodnjom JP Elektroprivreda BiH lociranom u Sarajevu.

VE „Podveležje“ instalisane snage 48 MW sa godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark JP Elektroprivreda BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije  iz obnovljivih izvora.    
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana