8.3.2021. 12:43
Čengić: Omogućiti moratorij na kredite za vrijeme porodiljskog odsustva
Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH Irfan Čengić uputio je zastupničku inicijativu prema Vladi FBiH kojom traži od Vlade FBiH da se putem Union banke, koja je u vlasništvu građana FBiH, omogući program moratorija na kredite za vrijeme porodiljskog odsustva.

Također je poslao i pismo Udruženju banaka BiH istim prijedlogom da i privatne komercijalne banke uvedu ovaj proizvod. 

Ističe da za provođenje ove inicijative nije potrebna izmjena zakona ili podrzakonskih akata, dovoljna je volja Vlade FBiH i da Union banka to uvrsti u svoj katalog proizvoda. 

"Svjedoci smo da u posljednje tri godine u BiH 34.169 manje rođenih od broja umrlih osoba. Svaka pomoć mladim bračnim parovima je dobrodošla, a ova mjera koja se može realizovati putem državne banke, ali i privatnih banaka barem malo može olakšati majkama porodiljsko odsustvo", navodi Čengić i naglašava da je svjestan problema porodiljskih naknada, neujednačenosti između zaposlenih i nezaposlenih porodilja, razlika između porodilja po mjestu stanovanja i slično. 

"U Parlamentu FBiH će glasati za svaki akt koji poboljšava ovu oblast i konačno očekujem da će ove godine biti usvojeni zakoni na koje čekamo Vladu FBiH“, rekao je Čengić i podsjetio da je bivši ministar Malik Garibija u Kantonu Sarajevo 2019. godine povećao ove naknade nakon 11 godina, što govori o principima SDP po ovom pitanju. 

(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana