7.12.2021. 13:33
"Razgovora će biti ali ne i popuštanja! Zadnje što nam treba jeste nadmetanje sila i velesila na tlu BiH, od mene se traži..."
Lider SDA Bakir Izetbegović komentarišući reformu izbornog zakona i rok za njeno sprovođenje, kaže da ukoliko HNS ostane pri svome stavu da se nacionalne odrednice za članove Predsjedništva BiH moraju zadržati, pregovori će propasti. Ukoliko bi odustali od ovog, kako je kazao, nemogućeg zahtjeva, pregovori bi trebali biti intenzivirani i završeni do kraja godine.

Izetbegović je kazao da je logičan i utemeljen stav da je upitno pregovarati dok Dodik sprovodi krizu u BiH, ali tada bi, kako je rekao, odbili zahtjev Bruxellesa i Washingtona i bili bismo tretirani kao sukrivci za krizu koja se produbljuje, a "oni nam trebaju i trebat će još zadugo".

Izetbegović je istako da se od njega traži da traga za rješenjem te da pokuša smiriti situaciju prije nego ona eskalira.

- Dodik uvlači Rusiju i Kinu u rivalstvo sa EU i SAD u Bosni i Hercegovini. Evropljani i Amerikanci  žele izbjeći eskalaciju, ali se neće povući. Zadnja stvar koja nam treba jeste nadmetanje sila i velesila na tlu BiH, pretvaranje naše zemlje u poligon političkog i diplomatskog nadmetanja Istoka i Zapada koje može  dobiti i druge forme. Dakle, razgovora će biti ali ne i popuštanja - kazao je Izetbegović za politicki.ba.

Na pitanje hoće li biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, kaže da pretpostavlja da će ga SDA predložiti.

Iako je u javnosti izrazit otpor ideji da se sastane sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem van institucija BiH, Izetbegović smatra da je "opasno izostati iz tih neformalnih sastanaka".

- Treba razgovarati u institucijama sistema na prvom mjestu, ali i na personalnom nivou. Svi razgovaraju, sastaju se, formiraju stavove o nama. Treba razbijati neistinite predodžbe, uticati na aktere. Opasno je izostati iz tih neformalnih sastanaka, uvrijeđeno se zatvoriti u neku autističnu kapsulu i čekati šta će vrijeme donijeti. Ja ću razgovarati sa svakim ko može uticati na razvoj prilika u BiH i na Balkanu. Od toga ne može biti štete - kazao je za politicki.ba lider SDA Bakir Izetbegović.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana