7.12.2021. 14:20
Dodikova uvertira prije posebne sjednice NSRS: Oružane snage BiH nisu nikakva vojska, Srbi tamo ne idu
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je na tribini u Srbiji posvećenoj vraćanju nadležnosti RS-u rekao kako oni neće ratovati čak i ako budu napadnuti. On je dodao kako je ključna politička borba koja za RS nikada nije prestala i cilj je da se ne promijeni Ustav BiH.

Ako smo uspjeli nešto da uradimo, uspjeli smo da očuvamo Ustav, rekao je Dodik istakavši kako se od 2006. nastoji zaustaviti sa prenosom nadležnosti, te da je 56 službenika bilo smijenjeno kako bi se saglasnost o formiranju OS BiH dala. 

Upravo će vraćanje datih saglasnosti o Oružanim snagama biti jedna od glavnih tema sljedeće sjednice NSRS-a.

- Od Oružanih snaga BiH nemamo ništa, tamo Srbi ne idu, fali 40 posto Hrvata, a muslimani hoće da popune te kvote. Budžetska stavka u budžetu BiH je najveća za Oružane snage, iznosi 370 miliona, koja realno rečeno, nije nikakva vojska, ali je veliki potrošač, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da 25 posto Srba ne želi da ide u Oružane snage BiH, te da bi za deset godina u toj vojci bilo 80 posto Bošnjaka.

Dodik je podsjetio da je pomoćnik državnog sekretara SAD Gabriel Escobar zvao telefonom ljude u Republici Srpskoj, za koje je mislio da su važni, da odustanu od svega, ali oni nisu dali saglasnost.

- Ništa se u Sarajevu nije donijelo voljom svih u BiH, to je nemoguća država. Historija iza nas je puna falsifikata, istakao je Dodik i podsjetio da je falsifikovan i popis stanovništva, te naveo primjer kako je 71 lice prijavljeno da živi na adresi u OHR-u.

Podsjetio na veoma intenzivnu diplomatsku aktivnost koju su vodili on i predsjednica Republike Srpske, te naveo da ljudi na adresama gdje dolaze sada slušaju za razliku od prethodnih godina.

Kada je riječ o priči o sukobima koja dolazi iz Sarajeva, Dodik je rekao da ova situacija ne iziskuje nikakav sukob, ovo je čisti politički proces, prenosi Srna.


(Admir Oručević)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana