28.3.2022. 15:31
Emotivna objava Lejle Zvizdić: Uz stabilan izvor finansiranja, program BHRT-a bi bio mnogo bolji
Zbog blokiranih računa Radio-televiziji Bosne i Hercegovine prijeti obustava rada. Mnogi su kazali kako do 'crnog ekrana' nije došlo ni u najtežim (ratnim) danima, te se taj scenario ne smije dopustiti ni u ovoj situaciji.

"Ako nam ne treba BHRT, onda nam ne treba ni država. I to je ono na što destabilizirajući faktori i grobari i BiH i Javnog servisa priželjkuju i na tome aktivno rade", napisala je uposlenica BHT1 Lejla Zvizdić na početku njenog obraćanja javnosti putem njenog Facebook profila, a povodom protesta radnika BHRT-a održanog danas u 12 sati na prvom spratu RTV doma u Sarajevu.

Kroz svoju objavu ona se osvrnula na rad nje i njenih kolega, kao i kriza kroz koje su prolazili i prolaze kao radnici BHRT-a. Zbog katastrofalnog stanja i blokiranih računa državnog javnog RTV servisa, danas je u 12 sati održan protest kojim su javnosti odaslali poruku u kojoj navode kako na televizijskom programu BHRT-a ne smije biti ni sekunda 'crnog ekrana', jer bi to značilo katastrofu.



Zvizdić navodi kako su radnici i u najlošijm uvjetima rada uizvlačili maksimum za potrebe programa:

- Imate pravo na nezadovoljstvo programom. I mi iznutra smo frustrirani što nismo u mogućnosti praviti kvalitetniji, sa boljim uvjetima rada, ali smo iz minimuma uvijek izvlačili maksimum, nastojali najprofesionalnije odgovoriti svakom zadatku. - navela je ona.

Osvrnula se na kvalitet emitovanog sadržaja, za koji je navela kako bi bio još bolji da su sredstva bolja i redovnija:

"Može li biti svega više - može. Može li biti bolje - može. Zašto nema - nadam se da je ovih dana slika malo jasnija.  Kada se godinama gomila dug prema nama, koji danas iznosi 63 miliona KM, kada imamo spore sudske procese koji trebaju razriješiti ovo pitanje, kada pravosuđe postaje krivosuđe, kada istovremeno nemamo stabilan izvor finansiranja, jer i dalje imamo ljude koji plaćanje RTV takse smatraju njihovom dobrom voljom i milostinjom, a ne zakonskom obavezom, kada bi nas gasili oni koji bi rado ugasili sve sa predznakom BiH ... vjerujte, u svim tim okolnostima je teško napraviti, metaforički rečeno, "jaje na oko" kamoli "švedski sto".  ", poručila je Zvizdić.


Lejla ima poruku i za 'ljude iznutra' (misleći vjerovatno na pojedine uposlenike BHRT-a):

"A kolegama iznutra koji raportiraju Dodicima i Nešićima o ugroženosti jednog naroda ... raportirajte im koliko nam je RTRS dužan i lobirajte da nam pomognu  naplatiti. Ako vam je stalo do BHRT, sa sjedištem u Sarajevu, u kojem se osjećate ugroženo, ali vam nije mrsko primati platu.", navela je u zakljčku njenog javnog obraćanja o aktuelnom teško održivom stanju u BHRT-u.  


Na kraju svoje javne poruke povodom krize u BHRT-u, Zvizdić je napisala:  
 
"Ostalim, dobronamjernim kolegama molba i apel: NE BUDIMO ĆUTOLOZI! U našoj kući nisu ugroženi Srbi, Hrvati, Bošnjaci. Ugrožen je opstanak ljudi, radnika i Javnog servisa. Mi smo navikli gasiti požare iza piromana i deminirati mine naših mrzitelja. Podrška nam je potrebnija no ikada!", zaključila je Lejla Zvizdić, jedna od urednica dijela televizijskog programa BHRT-a.  





Inače, zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnji dnevni red uvrstili su prijedlog Sanele Prašović Gadžo i Irfana Čengića. U pitanju je Rezolucija o javnom interesu funkcioniranja Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine - BHRT-a. Za pomenutu Rezoluciju su bila 62 zastupnika, jedan protiv i 12 suzdržanih zastupnika.


Iz samostalnog Sindikata radnika poručuju da se parlamentarci trebaju prestati poigravati životima više od 800 porodica koje direktno ovise od plata zarađenih unutar RTV doma:

"Gospodo u sudovima i tužiteljstvima, ne čuvajte u ladicama tuzbe BHRT-a kupujući vrijeme. Radite po savjesti, zakonu i neoborivim dokazima i vratite BHRT-u nezakonito otetih 63. milijuna maraka. 63. milijuna maraka koje je RTRS protuzakonito uzela od ove kuće, zbog čega nemamo bolje uvjete rada, bolju opremu, bolji program, bolje plaće i više entuzijazma za rad i osmijeha na licima. Sve to uz prešutno odobravanje politike."

Glavni razlog blokade je nemogućnost BHRT-a da dobije garantirani prihod od RTV takse. RTRS prikuplja taksu u RS-u i teritoriji Brčko distrikta te od 2017. godine ne uplaćuje BHRT-u pripadajućih 50% naplaćenih sredstava. Prema tvrdnjama iz BHRT-a, taj dug sada iznosi preko 63 miliona KM.

 

NOVINAR: Amer Mujezinović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana