25.6.2022. 11:44
Uz podršku Općine plastenička proizvodnja sve zastupljenija: Ove godine 33 nova korisnika
Uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo, ove godine plasteničkom proizvodnjom počela su se baviti još 33 poljoprivrednika. Odlukom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, svima su osigurani plastenici veličine 50m2, prateća oprema koja uključuje i sistem navodnjavanja, te sadni materijal.

Kako je i obećao načelnik Hadžibajrić, svi koji žele da se bave plasteničkom proizvodnjom i ispunjavaju uslove – a, to u prvom redu znači da imaju vlastito zemljište, dobili su plastenik.

Do sada ih je na ovaj način podijeljeno više od 260, a načelnik Hadžibajrić je lično obišao tri nova korisnika. Kako ističu, plastenici im trebaju za vlastite potrebe, uzgoj organskog i zdravog povrća, ali i kao terapija od stresa i životnih nedaća jer radom u plastenicima zaboravljaju na sve probleme.

Kako je izjavio načelnik Hadžibajrić, Općina je uvijek na raspolaganju onima koji žele da rade i obrađuju zemlju.

-  Posjetili smo tri porodice koje su dobile plastenike i prateću opremu, kao i sadni materijal i zadovoljan sam onim što smo vidjeli, a zadovoljni su i oni, što mi je posebno drago. Mi smo ove godine dodijelili 33 plastenika, ali i druge poticaje - kazao je načelnik Hadžibajrić.

U toku 2022. godine na području Starog Grada korisnicima su isporučena i montirana 33 plastenika sa pratećom opremom za što je iz budžeta Općine Stari Grad izdvojeno oko 87.500 KM. Dodijeljeno je i više od 11.000 komada sadnica paradajza i skoro 9.000 sadnica paprike. Ovaj sadni materijal dodijeljen je kako novim, tako i ranijim korisnicima plastenika u Starom Gradu.

Osim toga, poljoprivrednicima je ove godine isporučeno oko 3.500 kg sjemenskog krompira i 200 kg sjemenskog luka, saopćeno je iz Općine Stari Grad.


(Fena/Admir O.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana