25.6.2022. 14:40
Nekada Ramiz Mujkanović, a danas Naida: Neću biti na Paradi ponosa, meni je Parada ponosa svaki dan kada idem na posao, kada izlazim sa drugaricama
Nekad Ramiz Mujkanović, a danas Naida, već nekoliko mjeseci uzima hormonalnu terapiju koja prethodi hirurškom tretmanu promjene spola. U sedmom mjesecu Naida ide na operacije i proces privodi kraju.

Za Avaz kaže da je nervozna i da je teško.

- Kompletan proces je jako težak i fizički i psihički. Svašta se dešava što se tiče terapije. U sedmom mjesecu idem na operacije i prilazim kraju. Sve što sam uradila, kompletnu tranziciju, uradila sam sama, nijedna organizacija mi nije pomogla. Sve sam sama odradila. Očigledno sam sposobna za sve to. I medijski sam prošla i svi su upoznati s mojim djelom. Nemam nikakav problem gdje god da se pojavim - kaže nam Naida.

Nikada nije imala nikakav problem

Ipak, što se tiče Povorke ponosa koja se danas održava u Sarajevu, Naida smatra da joj nije mjesto tu.

- Neću biti na Povorci ponosa, nisam pobornik parade. Meni je Prada ponosa svaki dan kada idem na posao, kada izlazim sa drugaricama. Zaista, što se tiče parade, nemam ništa protiv ljudi koji idu. Slušala sam maloprije skup koji je protiv parade. U Sarajevu sam sedam godina i pri kraju sam sa tranzicijom i nikada u životu nisam imala nikakav problem. Jedini problem koji sam imala bio je sa papirologijom kada sam mijenjala ime - govori nam Naida.

Smatra da organizacije koje se bore za LGBT prava neće ništa napraviti.

- Ovo je treća parada ako se ne varam, do sada su mogli nešto napraviti. Zaista nemam ništa protiv parade ponosa ali meni nije tu mjesto. Svaki dan se borim sa istim tim stvarima u BiH, ne vidim šta bih ja promijenila svojim pojavljivanjem. Generalno, sada kad pogledam i realno kada pogledam neke stvari, stvaraju se samo problemi posla ljudima. 

Meni nije tu mjesto
- Ne bude problem na Paradi ponosa jer je tu i policija i specijalci, ali se stvaraju problemi poslije ljudima. Neko će mene spomenuti koja nisam bila tu i steći će se ružno mišljenje. Imam prijatelje koji će ići danas tamo, ali jednostavno ne vidim da bih bilo šta ja uspjela da promijenim svojim prisustvom - zaključila je Naida.


(Admir O.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana