12.8.2022. 18:10
Služba Općine Novi Grad: "Nemamo ništa protiv rješavanja vodosnabdijevanja u Istočnom Sarajevu, ali postoje prioriteti"
Nemamo ništa protiv rješavanja vodosnabdijevanja u Istočnom Sarajevu, ali postoje prioriteti, saopćeno je iz Općine Novi Grad u Sarajevu.

Preciznije, općinska Služba za investicije i komunalne poslove reagirala je nakon što je ministar za komunalnu privredu, infrastrukturu, prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović 9. augusta na facebook profilu naveo da je to ministarstvo 2021. godine za vodovodnu problematiku na području općine Novi Grad izdvojilo 693.518 KM, od čega Općina nije utrošila nijednu marku.

- Obavještavamo Vas da je Općina Novi Grad Sarajevo realizirala projekte za koje su trebala biti odobrena sredstva resornog ministarstva, ali sredstvima iz vlastitog budžeta, zbog besmislenih uslova propisanih od Ministarstva na čijem čelu je gospodin Hadžiahmetović - citat je iz saopćenja Općine Novi Grad.

Sporazum o sufinansiranju ovih projekata, navedeno je dalje, potpisan je tek na kraju maja 2021. godine, a uslov da bi sredstva bila korišćena prema sporazumu je bio da  projekti budu okončani do 31.12.2021. 

Kako procedura javne nabavke traje prilično dugo, naročito u slučajevima kada postoje žalbe i kako građevinska sezona ne traje cijelu godinu, nemoguće je da u tom roku projekti budu okončani.

Međutim, radovi su ipak izvedeni i plaćeni iz općinskog budžeta u iznosu od 350.000,00 KM, i to u ulicama Ranovačka i Šehidska u dužini cca 1.085 m. Izgrađeni su daktilni cijevovodi DN 150 u dužini od 320 m i DN 150 u dužini 765 m sa priključcima na 48 objekta, koji gravitiraju ovim ulicama. Isto je i sa izgradnjom kanalizacione mreže u ulicama Vejsila Čurčića i Kodžina. Projekti su realizirani novcem Općine Novi Grad Sarajevo, navedeno je također u saopćenju.

- Usput Vas obavještavamo, iako bi trebalo da već znate, da je ovo loša praksa koju je uvela upravo Vlada u kojoj ste Vi ministar jer je u ranijem periodu korištenje sredstava iz vodnih naknada bilo jednostavnije i moguće zato što su sredstva prebačena općinama po potpisivanju sporazuma, a općine su nakon okončanja projekata izvještavale Ministarstvo uz svu prateću dokumentaciju. Ali neko je odlučio da sve to zakomplikuje i onemogući. Napominjemo da se radi o namjenskim sredstvima iz vodnih naknada koja svakako pripadaju općinama u određenim procentima onako kako dio sredstava pripada i kantonima i Federaciji BiH te se ne radi ni o kakvoj dobroj volji nego obavezi Vašeg ministarstva da sredstva rasporedi prema općinama. Nažalost, zbog sporosti, neadekvatnih uslova koje Ministarstvo nameće prema općinama, korištenje ovih sredstava je veoma otežano a ponekad i onemogućeno - citat je iz saopćenja.

Bez obzira na sve, Općina nastavlja realizaciju projekta vodosnabdijevanja prostora Ahatovića i Dobroševića u skladu s vlastitim mogućnostima i trenutno su u toku radovi na izgradnji novih dva kilometra gradske vodovodne mreže na koju će biti priključeno oko 100 objekata u ulicama Ahatovićka, 14. Juni i Ramiza Hrvačića.

- Umorni smo više od objašnjavanja kako bi trebalo da radite svoj posao i ne čekamo više niti vaše programe niti sporazume nego radimo onoliko koliko možemo iz vlastitih izvora, a kada nešto dobijemo od Kantona, dobro je došlo kao i svaka pomoć u velikim poslovima. Žalosno je, međutim, da Kanton, odnosno Vaše ministarstvo, osim sredstava iz vodnih naknada koja ionako pripadaju općini ne izdvaja i vlastita sredstva za rješavanje problema vodosnabdijevanja u dijelovima grada koji nemaju gradsku vodu. Kanton se zadužuje kod EBRD-a desetine miliona eura za rekonstrukciju vodovodne mreže u dijelovima grada koji već imaju vodu, ali za dijelove u kojima nema gradske vode, ne izdvaja se nijedna konvertibilna marka tog novca - navedeno je u saopćenju.

Kad je riječ o vodosnabdijevanju Ahatovića i Dobroševića, iz Općine Novi  Grad pitaju resornog ministra zna li da ta općina već deset godina plaća račun za struju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija’’.

- Ova činjenica nažalost govori sve o odnosu Kantona i preduzeća ‘’Vodovod i kanalizacija’’ prema problemu vodosnabdijevanja u ovim dijelovima grada. Već deset godina preduzeće ‘’Vodovod i kanalizacija’’ ne preuzima obavezu plaćanja svojih računa za vodu na pumpnim stanicama za rezervoare ”Donji Mihaljevići” i “Reljevo” u Dobroševićima i nakon desetina poslanih dopisa u kojim je traženo da preuzmu svoju infrastrukturu, to se iz njima znanih razloga nikada nije desilo. U isto vrijeme, ovo preduzeće uredno naplaćuje vodu od građana - citat je iz saopćenja.

Iz Općine očekuju od resornog ministra da učini nešto na rješavanju tog problema i predlažu da kod korištenja novca od vodnih naknada koje pripadaju općinama, budu vraćene procedure koje su godinama funkcionisale "umjesto uvođenja besmislenih metoda nefunkcionalnih u praksi". 




(Fena / Aldina R.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana